Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Trpotec (ozkolistni)

Plantago lanceolata

Nekatera druga imena: celilec, ovčji jezik, žilnjak, pripotec, suličasti trpotec, celec, žepinec, ozki protek, pripotnik, kozja rebrca.

Rastlina izvira iz Evrope, vendar je razširjena po vsem svetu. Gre za trajnico,sestavljeno iz listne rozete in pokončnega stebla. Listi so ozki, oblikovani suličasto in ošiljeno. Prepoznavni so po izrazitih vzdolžnih žilah. Steblo zraste do pol metra, je brez listov, na vrhu se tvori klasasto socvetje, ki jeseni razvije plodove s po dvema semenoma. Za gojenje je nezahtevna rastlina, ki pa najbolje uspeva v peščeno-ilovnatih tleh z zadosti vlage in organskih snovi. Najlažje ga je razmnoževati s semenom. Sejemo ga spomladi v vrstice, med katerimi naj bo presledek 30 cm. Semena pritisnemo k tlom, vendar jih ne zakrivamo, saj kalijo na svetlobi.

Zanimivosti

Anglosaški zdravilni blagoslov, ki po vsej verjetnosti izvira iz 11.stoletja, omenja devet rastlin, med katerimi najdemo tudi trpotec. Takšno pesem mu poje:

In ti trpotec,

mati rastlin,

odprt proti vzhodu,

močan v notranjosti:

prek tebe so škripali vozovi,

prek tebe so jahale žene,

prek tebe so jezdile neveste,

prek tebe so sopli junci.

Vsem si se uprl.

In vsem si se zoperstavil.

Tako se upri tudi strupu

in okuženju

in nesreči,

ki prek dežele se pelje!

V Sloveniji je od ozkolistnega trpotca v ljudskem zdravilstvu bolje prepoznaven širokolistni ali veliki trpotec (Plantago major). Zelo razširjena je uporaba njegovih svežih listov, ki jih položimo na manjše rane in odrgnine. Kot zanimivost naj povemo, da v naših krajih uspeva še tretja vrsta, srednji trpotec (Plantago medium). Vsi trpotci imajo podobne zdravstvene učinke.

Uporabni deli

V zdravilne namene uporabljamo liste, ki jih porežemo preden zel požene cvetno steblo. V eni sezoni lahko trpotec požanjemo tudi do štirikrat. Pri nabiranju pazimo, da listov ne poškodujemo in da jih čim hitreje posušimo. Liste, ki pri sušenju počrnijo ne smemo uporabljati za čaj. Kljub temu, da literatura tega pogosto ne omenja, se uporabljajo tudi korenine.

Kulinarika

V kolikor vam je všeč okus po gobah, potem boste radi segli po trpotcu tudi v prehrani. Mladi listi so bogati z vitamini in so dobri v spomladanskih solatah. Dodajamo pa jih tudi zeliščnim juham ali se skuhajo kot prikuha.

Okras

Rastlina je primerna tudi za sredine ali ozadje zeliščnih gredic. Ponekod boste v prodaji našli tudi okrasne vrste rastline.

Zdravilstvo

Učinkovine trpotca delujejo predvsem kot zdravilo pri boleznih dihal. Lajšajo izkašljevanje in zmanjšajo draženje vnetih sluznic. Vsebuje tudi snovi, ki delujejo kot antibiotik ter tako pomagajo tudi pri vročinskih pljučnih in bronhialnih boleznih.

Čisti kri in pospešuje prebavo, pomaga pri hemeroidih (mehča blato). Blaži tegobe vnete črevesne in trebušne slinavke.

Primeren je za grgranje in spiranje ustne votline. Zunanje se uporablja tudi za celjenje ran in ustavljanje krvavitev. Svež sok trpotca je primeren za zdravljenje oteklin, pikov žuželk, kot tudi pri vnetjih ušes.

OPOZORILA!

Pri nekaterih, zelo občutljivih ljudeh, lahko sproži težko dihanje, se pravi ravno to kar odpravlja. Potrebno je paziti, da se ne prekoračijo dnevni odmerki. Odsvetuje se nosečnicam.

Sirup

Obstaja več načinov priprave trpotčevega sirupa. Predstavljamo Vam dva enostavna načina, ki ju boste brez težav pripravili v domači kuhinji.

1. način: V kozarec položimo sveže, narezane liste trpotca, nanje nasujemo plast sladkorja in postopek ponavljamo tako dolgo, da je kozarec poln. Dobro zapremo in postavimo na sonce za tri tedne. Ko se sladkor stopi, nastane temna tekočina, ki jo precedimo in natočimo v primerne kozarčke.

2. način: Dve prgišči trpotca zmeljemo, dodamo malo vode, 300 g sladkorja in 250 g medu. Dobljeno zmes, med stalnim mešanjem, pustimo vreti na šibkem ognju tako dolgo, da nastane gosta tekočina. Še vročo tekočino napolnimo v kozarce in shranimo v hladilniku.

Čaj za pljučne bolezni

Priporočamo pripravo sledeče čajne mešanice:

- 100 g ozkolistnega trpotca

- 45 g koprivnih listov

- 45 g pljučnika

- 20 g cvetov lapuha

- 20 g rmana

Dve čajni žlički mešanice prelijemo z 2,5 dl vode in sladkamo z žličko medu. Pijemo po požirkih do dve skodelici na dan. Terapija naj ne traja dlje kot deset dni.

Obkladki

Liste dobro operemo, zmečkamo, položimo na primerno tkanino. Ovijemo okoli prizadetega mesta. Obkladki so dobrodošla pomoč pri vnetjih kože in za celjenje ran.

Zanimive nasvete, ki vključujejo sveže liste, nam daje tudi svetovno znana zeliščarka Marija Treben. Pravi, da v kolikor sveže zmečkane liste pomešamo s soljo in obesimo okoli vrata, pozdravimo golšavost. Listi položeni v čevlje, pa nas rešijo žuljev.