Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Timijan (vrtni)

Thymus vulgaris L. – Lamiaceae

»Timijan, ki ga biča veter, dehti kot rajska rosa.« (Kipling)

Ljudska imena: Vrtna materina dušica, timas

»V vsakem grajskem in samostanskem vrtu se morajo posaditi dišeča zelišča, saj jedi začinjene z njimi kar prepevajo.«, tako nekako se je glasil ukaz vladarja Karla Velikega.

Dandanes ni za pričakovati, da bi oblast izdala podoben zakon, toda prepričani ste lahko, da v kolikor bi do tega prišlo, predlagatelji zakona zagotovo ne bi pozabili med obvezne vrtne rastline uvrstiti tudi šop timijana, te na mnoge načine uporabne rastline.

Zanimivosti

Botanično ime Thymus, izhaja iz grške besede thymon, ki pomeni pogum. Zaradi tega so timijan v preteklosti zelo pogosto povezovali s to vrlino. Rimski vojaki so si zelo radi pripravljali poživljajočo kopel, srednjeveške dame so robce za svoje viteze krasile z motivom timijana, škotski gorjanci pa so radi pili čaj, saj so verjeli, da jim vrača pogum in preganja nočne more.

Že stari Egipčani so dobro poznali timijanovo antiseptično in konzervacijsko delovanje, zato so ga uporabljali pri balzamiranju. Dandanes je pomembna sestavina v tekočini za shranjevanje anatomskih in botaničnih preparatov. V starih časih je štel tudi za pomembno čarovniško rastlino, saj so z njim preganjali kugo in zle duhove. Zanimiv je recept iz šestnajstega stoletja, ki opisuje timijanov pripravek, s katerim je mogoče videti vile.

Izvor

V naravi uspeva na obalah Sredozemskega morja.

Gojenje

Timijan je grmičasta trajnica, ki mu odgovarja sončna in zavetrna lega. Dobro uspeva v lahkih, dobro odcednih tleh, najraje alkalnih. Razmnožujemo ga s stebelnimi podtaknjenci ali delitvijo korenin. Spomladi ga lahko tudi sejemo v plitve brazde do 1 cm globoko. Sadike nato presadimo na stalno mesto, približno 35 cm narazen.

Uporabni deli

Uporabljamo cvetoče zelišče, ki ga lahko žanjemo večkrat letno.

Okras

Grmičke lahko gojimo za nizke žive meje, rastlina pa bo tudi dobrodošel dodatek v raznih poletnih šopkih.

Kulinarika

Uporaben je kot začimba pri številnih tako zelenjavnih kot tudi mesnih jedeh. Zelo dobro se poda k divjačini, perutnini in jetrnim jedem. Z njim odišavljamo jedi iz stročnic, krompirja in bučk. Daje tudi značilen okus znamenitemu benediktinskemu likerju. Skupaj s peteršiljem in lovorjem sestavlja začimbno mešanico bouquet garni.

Opozoriti velja, da moramo biti pri uporabi previdni, saj je svež zelo oster.

Gospodinjstvo

Močan prevretek lahko uporabljamo kot domače razkužilo.Lističe lahko dajemo v dišavne mešanice potpurije, ki prijetno odišavijo naš dom.

Kozmetika

Prevretek poživlja krvni obtok, blagodejno vpliva na kožo in zapira pore. Dodaja se v kopeli in mazila za odpravljanje mozoljev. V kombinaciji z rožmarinom dobimo dobro sredstvo za spiranje las in odpravljanje prhljaja.

Zdravilnost

Zdravilne sestavine: Nadzemni del cvetoče rastline vsebuje lahko hlapljivo eterično olje, ki vsebuje timol, linalol, karvakrol, menten, borneol, cimen, pinen.

Zdravilni učinki: Lajša težave povezane z dihali, prebavili in živčnim sistemom. Oslajen z medom pomaga pri krčevitem kašlju, prehladih in vnetju grla. Kot čaj se pije tudi pri preprečevanju želodčnih in črevesnih krčev. Lajša težave povezane s stresom, živčnostjo in nespečnostjo. Tako pri zunanji kot tudi notranji uporabi deluje izrazito antiseptično. Zunanje pospešuje celjenje ran, zmanjšuje kožna vnetja. V pomoč je tudi pri zvinih, zlomih in revmatičnih težavah.

Zajec z gorčico in timijanom

Potrebne sestavine:

- 30 ml gorčice v prahu,

- 15 ml sesekljanega timijana,

- 30 ml moke,

- 90 ml vode,

- sol in poper,

- razkosan zajec

Postopek: Z mešalnikom pomešamo gorčico, moko in timijan, ter po želji začinimo. Dodajamo vodo, da zmešamo v gladko zmes, ki jo s čopičem kasneje nanesemo na kose zajca z vseh strani. V pomaščen pekač razporedimo kose zajca in pečemo uro in pol na 180 stopinj celzija, dokler se meso ne zmehča.