Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Sivka

Lavandula angustifolia

(L.officinalis ali L.spica)

Je trajen polgrm, ki zraste do 60 cm visoko (v primorju tudi do 1 m). Zeleni deli stebla imajo sivkast poprh. Listi so ozko črtalasti, imajo debelo povrhnjico in spodvihan rob. Rastlina je posuta s sivimi dlačicami, med katerimi se nahajajo žleze, kjer nastaja eterično olje. Cvetovi so združeni v klasasto socvetje, so značilne oblike, nesimetrični in modro vijoličaste barve. Cveti junija in julija.Zaradi svojega sredozemskega porekla najbolje uspeva na odprtih, sončnih rastiščih, v suhih, lahkih, delno apnenčastih tleh. Tudi v celinskih območjih Slovenije večinoma dobro prezimi.Razmnožujemo jo tako, da spomladi ali jeseni narežemo od 10 - 20 cm dolge stebelne potaknjence ali grmičaste rastline delimo. Sveže seme posejemo pozno poleti ali jeseni. Mlade sadike kasneje razredčimo ali presadimo na razdalji od 45 do 60 cm.

Zanimivosti

V srednjem veku so v prostorih zažigali sivkine vejice z namenom, da se ubranijo kužnih bolezni. Popotniki pa so z istim namenom pri sebi vedno nosili mošnjiček s cvetovi.Zaradi svojega svežega vonja je bila sivka priljubljena dišava v kopelih starih Grkov in Rimljanov. To potrjuje tudi njeno botanično ime, lavandula, ki je izpeljanka iz latinske besede lavare, umivati.Sivko so ponekod uporabljali kot nadomestek za tobak.

Uporabni deli

Največ učinkovin je v cvetovih. Nabiramo jih julija in avgusta, ko se začnejo odpirati cvetovi. Za izdelavo eteričnega olja uporabljajo celo svežo rastlino.

Zdravje

S čajem, ki ga pripravljamo kot poparek, blažimo glavobole, umirjamo živce ter preprečujemo omotičnost in omedlevice, pomaga tudi pri težavah z vetrovi.

Čisto eterično olje je razkužilo, blago pomirjevalo, lajša pa tudi bolečine - zlasti pri pikih žuželk ter manjših opeklinah.

V aromaterapiji priporočajo masažno olje pri okužbah grla, kožnih vnetjih, revmatičnih bolečinah, pa tudi proti tesnobam, nespečnosti in depresivnosti.

Kulinarika

Uporablja se kot dišava v džemih, sadnih solatah, želejih, iz nje se pripravlja tudi odličen kis, mladi listi se dodajajo kot začimba ribam, divjačini in raznim pikantnim omakam, sveži cvetovi se lahko kristalizirajo in uporabljajo za dekoracijo jedi.

Gospodinjstvo

S posušenimi šopki ali cvetovi v mošnjičkih odišavimo omare, da jih obvarujemo pred molji, sveže cvetove zataknemo v oblačila, kar preganja muhe.

Kozmetika

Osvežilni tonik iz cvetov pospešuje obnavljanje celic v občutljivi koži in deluje antiseptično zoper akne, cvetovi se dajejo tudi v milo, medtem ko masaža z oljem odpravlja bolečine v mišicah, zastajanje tekočin v telesu in celulitis.

Okras

Rastlina je primerna za žive meje in obrobe, suha rastlina lepo ohrani barvo, tako da je primerna za različne šopke in vence.

Sivkina kopalna sol

V skodelico grobe morske soli primešajte 1 veliko žlico suhih cvetov in deset kapljic eteričnega olja sivke. Za sproščujočo kopel uporabite veliko žlico tako pripravljene kopalne soli. Veliko užitkov.

Sivkin kis

Narežemo nekaj vejic oprane sveže sivke. Prelijemo z 0,5 l kisa in pustimo stati približno mesec in pol v temnem prostoru. Kis nato prelijemo in precedimo v steklenico, v katero dodamo suho vejico sivke. Tako pripravljen kis uporabljamo v sadnih solatah in nekaterih receptih za izboljšanje jedi.