Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Šentjanževka

Hypericum perforatum

Je grmičasta trajnica, ki zraste 30 do 90 cm visoko. Grmički se razrastejo v premeru do 30 cm. Stebla so pokončna in dvoroba, ki se na zgornji tretjini bogato razvejijo. Lističi so ovalni in dolgi do 3 cm, so celorobi, brez pecljev in razvrščeni nasprotno po dva in dva na kolencu. Imajo votlinice, v katerih se kopiči eterično olje in ki jih lepo vidimo, če obrnemo list proti svetlobi. Lističi imajo pogosto ob robu tudi temne pike. Cveti od junija do septembra.

Gre za samoniklo rastlino. Mnoge sorodne vrste najdemo tako v alpskem svetu kot tudi ob mediteranski obali. Zasledijo se tudi v osrednji Aziji in celo v subtropskih in tropskih območjih.

Najlažje jo najdemo na gozdnih posekah, ob robovih gozdov, na travnikih, goljavah. Uspeva tako na prakameninah, kot tudi na apnenih tleh.

Zanimivosti

Legenda pripoveduje, da je zrasla iz kapljic krvi svetega Janeza Krstnika. V neki drugi legendi zasledimo, da so si z njo zdravili rane že vitezi križarji v bojih za Jeruzalem. V mnogih kulturah je bila čarobno in obredno zelišče. Varovala naj bi pred uroki, zlimi duhovi, strelo, pomagala naj bi pri iskanju zakladov in vode.

Uporabni deli

Uporabljamo cvetove, ki jih nabiramo, kakor hitro se odprejo ali zelišče s cvetom, tako da žanjemo s približno 25 cm zelenja. V kolikor gre za gojeno rastlino, lahko jeseni pričakujemo še eno žetev.

Načini uporabe

Čaj iz listov in cvetov deluje protidepresivno, pomaga pri histerijah, potrtosti, glavobolih in nespečnosti, zdravi kri, ledvice, mehur, zasluzenje pljuč, učinke pri naštetih težavah lahko še po nasvetu patra Ašiča, izboljšamo z dodatkom rmana in dresni, učinkovine šentjanževke delujejo na hormonske žleze, zato je čaj primeren za lajšanje težav v menstruaciji in menopavzi, čaj se pije po prenapornem psihičnem delu, daje se otrokom, ki jih pogosto mučijo strahovi in močijo posteljo, zdravi tudi jetra, vendar se v tem primeru za večjo učinkovitost dodaja aloja, zunanja uporaba šentjanževke je najbolj pogosta: olje, kreme in drugi pripravki se z veliko uspeha uporabljajo pri opeklinah, oteklinah, oparinah, pri oskrbi manjših ran, udarnin in zvinov, z masažo in vtiranjem lajša težave pri revmi in protinu, dobro se obnese pri masaži hrbtenice, obrabljenih vretencih in sklepih, lajša težave pri pikih žuželk, starejšim ljudem se svetuje vtiranje pri drhtečih udih.

Priprava čaja

1 čajno žličko posušene cvetoče šentjanževke prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut. Skodelico toplega čaja pijemo zjutraj na tešče po požirkih in zvečer skodelico pred spanjem.

Priprava olja

Šentjanževo cvetje in listje damo v primerno stekleno posodo. Prelijemo s štirikratno količino olivnega ali drugega kakovostnega hladno stiskanega olja. Posodo zapremo in postavimo na toplo mesto. Občasno vsebino pretresemo. Nekje po treh tednih dobi olje značilno rdečkasto barvo. Precedimo skozi krpo in ostanke dobro ožmemo. Prelijemo v manjše stekleničke, ki jih dobro zapremo in shranimo na temno, hladno mesto. Tako pridobimo eno najboljših domačih zdravil, ki ohrani svojo zdravilnost do dveh let.

Šentjanžev čaj za spiranje obraza

15 g cvetov prelijemo z litrom vrele vode, pokrijemo in počakamo 15 minut. Precedimo in pustimo, da se tekočina ohladi, nakar si temeljito umijemo obraz. Deluje antiseptično, oži žile, odpira in čisti pore. Preprečuje nastajanje kožnih gubic.

Kopel

Vzamete svežo ali posušeno šentjanževko. Zrežite jo na majhne koščke in zavijte v gazo, tako da dobite mošnjiček ali vrečko. To obesite tako, da teče vroča voda preko nje. Snemite in se okopajte. Kopel bo pomagala pri šibkih kosteh in živčnih boleznih.

Tinktura

Dve pesti šentjanževih svežih listov namakajte na litru žganja približno tri tedne. Precedite in shranite v primerno embalažo. Dobljena tinktura je odlična za vtiranje proti revmatizmu.

OPOZORILA!

Tudi zdravila naravnega rastlinskega izvora lahko imajo stranske učinke, kar predvsem velja v primerih, ko sočasno uživamo zdravila, ki jih je predpisal zdravnik.

Rastlinski pripravki iz šentjanževke lahko tako zmanjšajo koncentracijo v krvi ob uporabi množice drugih zdravil, kar pomeni, da zmanjšajo njihovo delovanje. V to skupino spadajo predvsem zdravila, ki se presnavljajo preko jetrnega encimskega sistema.

Znano je tudi zmanjšano in nezanesljivo delovanje kontracepcijskih tablet.

V primeru, da s šentjanževko zdravimo depresivna stanja in obenem uživamo podobna sintetizirana zdravila se zdravilni učinek sicer poveča, povečajo pa se tudi nezaželeni stranski učinki kot so glavobol, povišan tlak, temperatura, znojenje…

Priporočamo, da se pred uživanjem šentjanževke posvetujete s svojim farmacevtom!

Nosečnicam in doječim materam uživanje šentjanževke odsvetujemo!