Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Rožmarin

Rosmarinus Officinalis

Grm v Sredozemlju zraste do 2 m visoko in ima obseg do 1,5 m. Steblo je razvejeno in olesenelo, enoletni poganjki na vejah so pokončni in zeleni. Na steblu so razporejeni ozki, 2 do 3 cm dolgi in 3 mm široki lističi. Zgornja listna površina je izbočena, s podvihanimi robovi in svetleče se temno zelene barve. Cvetovi so svetlo modri do svetlo vijoličasti in se razvijejo v skupinicah na zgornjih delih stebla. Cvetijo spomladi in zgodaj poleti.

Zanimivosti

Pripada mu častno mesto osrednje rastline v poletnem zeliščnem vrtu.

Kuharji in lekarnarji ga uporabljajo že od davnih časov.

Zaradi slovesa, da izboljšuje spomin, je postal simbol zvestobe med zaljubljenci; ponekod so tudi neveste nosile rožmarinove venčke, »bogato prepletene in čvrsto povezane z raznobarvnimi svilenimi trakovi«.

Španci so častili rožmarin kot grm, ki je Devici Mariji dal zavetje med begom v Egipt, ko je razprostrla svoje ogrinjalo čezenj, so beli cvetovi postali modri.

V preteklosti so smolnati rožmarin zažigali v bolniških sobah, da bi očistili zrak, z vejicami pa so nastiljali tla na sodiščih, da bi se obvarovali tifusa. Med epidemijami kuge so dajali rožmarin v izvotljene ročaje sprehajalnih palic ali v vrečke, ki so jih nosili okrog vratu, da so vdihavali njegov vonj, medtem ko so se zadrževali v okuženih območjih.

Uporabni deli

Najpogosteje uporabljamo sveže ali posušene lističe, v kulinariki tudi cvetove. Lističe lahko trgamo sproti od junija do avgusta, ali pa vejice odrežemo pred cvetenjem.

Način uporabe

- Poživlja krvni obtok, zvišuje tlak, krepi živce in pomaga pri težavah s starostno opešanim srcem,

- omili izčrpanost in lajša glavobole,

- pomaga pri okrevanju,

- preprečuje napenjanje, ureja delovanje želodca, pospešuje nastajanje in izločanje žolča ter lajša krče prebavil, lajša izkašljevanje in čisti dihalne poti,

- zunanje rožmarin razkužuje in je uporaben za vtiranje ob mišičnem revmatizmu, zmečkaninah, udarninah, izpahih in mozoljasti koži.

Kulinarika

V majhnih količinah ga uporabljamo za ribe, svinjino in jagnjetino, v omakah in marinadah, dopolni okus tudi enolončnicam, juham, pečenemu krompirju in rižu. Ponekod dodajajo nekaj lističev v jajčne jedi. Je zelišče za zeliščno maslo, zeliščni kis in olje. Cvetove ponekod potresejo na solate in jih kristalizirajo v sladkorju za okras slaščic. Lističe dodajajo za aromatiziranje vinu, zeliščnim likerjem in digestivom.

Sirove rezine z rožmarinom

Potrebujemo:

- 50 g masla

- 150 g ovsenih kosmičev

- 175 g naribanega mastnega sira

- 1 stepeno jajce

- 1 žlica (15 ml) sesekljanega rožmarina

- ščepec kajenske paprike

- sol

Priprava: Pečico segrejemo na 180ºC. V ponvi raztopimo maslo. Ostale sestavine damo v skledo in primešamo maslo. Testo potlačimo na dno 20 cm velikega pekača in pečemo 30 do 40 minut. Narežemo na rezine.