Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Rman

Achillea millefolium

Nekatera druga imena: arman, jermanec, kačjek, korancelj, krvavnik, škorocelj, zavrelec, zobci, rmenček, purečjak

Rman je trajnica, ki je razširjena po vsem svetu. Gre za nezahtevno rastlino, ki jo najdemo povsod, ob poteh, travnikih, suhih pašnikih, poljih. Uspeva od nižin, pa vse do 1700 m nadmorske višine. Zraste od 10 do 80 cm visoko. Ima žilave, vlaknaste korenine, s pomočjo katerih se razmnožuje tudi vegetativno, ter tvori šope oziroma blazinice. Na pokončnem steblu so nameščeni ozki, globoko narezani listi. Drobna, bela ali redkeje rožnata socvetja so na vrhu združena v gosto socvetje. Cvete od junija pa vse do oktobra. Semena so solzaste oblike, ploščata in sivo rjave barve. Razmnožujemo ga s sejanjem, lahko pa tudi razdelimo podzemne dele poleti in jeseni.

Zanimivosti

Botanično ime je dobil po starogrškem junaku Ahilu, ki naj bi z rmanom že v času trojanske vojne pozdravil številne svoje vojščake. Legenda pripoveduje, da naj bi mu skrivnosti te zeli zaupali bogovi iz Olimpa.

V preteklosti so stebla veljala za sveta. Druidski svečeniki so z njimi skušali uravnavati vreme. Kitajski mojstri Ji džinga pa so vrgli 50 enako dolgih stebel in z njimi napovedovali prihodnost.

Včasih se je uporabljal, kot nadomestek za hmelj pri izdelavi piva.

Uporabni deli

V zdravilne namene nabiramo nadzemne dele rastline v času cvetenja. Zelišče režemo, saj lahko zaradi trdoživosti stebla izruvamo celotno rastlino. Rman lahko uporabljamo svež ali posušen.

Kulinarika

Mlade liste lahko dodajamo juham, spomladanskim solatam in zelenjavnim prikuham. Skupaj z drugimi zelišči se lahko dodaja v skutine namaze in majoneze. Nadvse je uporaben tudi pri izdelavi likerjev in zeliščnih žganj-grenčic. O tem se lahko prepričate sami, v kolikor boste poskusili naša napitka »Optimist« in »Domotožje«, katera s svojim okusom dopolnjuje rman.

Vrt

Krepi odpornost sosednjih rastlin pred boleznimi in poudarja njihov vonj in okus. Njegova prevrelka se uporablja kot naravno gnojilo. Ker sam zelo hitro razpade, je zelo dober pri pospeševanju razgradnje komposta. Poudariti pa velja tudi njegovo dekorativno vrednost, saj boste z njim polepšali vrt.

Kozmetika

Zelo uporaben je poparek iz cvetov. Koristimo ga lahko kot krepčilni obrazni losjon, kot osnovo za obloge pri mastni koži, za krepitev lasišča ali za sproščujočo kopel. Izvlečki rmana se dodajajo tudi raznim kremam za sončenje. Sok svežih listov je primeren za manjše ureznine pri britju, z njim pa lahko omilimo tudi manjša vnetja na koži.

Zdravilstvo

Rman deluje protivnetno. Ustavlja krvavitve in deluje celilno tako notranje kot zunanje. Grenčine vzpodbujajo tek, pospešuje izločanje žolča in prebavnih sokov v želodcu. Povečuje potenje, izločanje seča in znižuje telesno temperaturo. Vsebuje protialergijske snovi. Uporablja se za čiščenje krvi, zniževanje krvnega tlaka. Pomaga pri možganski in koronarni trombozi povezani z zvišanim tlakom. Izboljšuje prekrvavitev ven in utrjuje vene pri krčnih žilah. Deluje kot pomirjevalo in uspavalo, podaljša učinke tovrstnim zdravilom, kot tudi zdravilom proti epilepsiji. Dobrodošel je tudi za žene, ob izostanku perila in ob bolečinah v spodnjem delu trupa in hrbtenici povezanimi z mesečnim perilom. Učinkovit je pri raznih krčih, prebavnih motnjah, črevesnih težavah in napenjanju.

OPOZORILO!

Možne so nezaželjene reakcije pri ljudeh, ki so alergični na nebidovke (Asteraceae). Prav tako lahko dolgotrajna uporaba rmana povzroči občutljivost kože na svetlobo.

Vinska tinktura

Vzamemo 20 g cvetnih vršičkov in jih namakamo pet dni v pol litra belega vina. Po potrebi vzamemo žličko po jedi.

Poparek za zunanjo uporabo

40 g zeli poparimo s pol litra vode. Služi za izpiranje, grgranje ali za obkladke, ki jih menjavamo vsake četrt ure.

Poparek kot čaj

2-4 g suhe zeli prelijemo z 2,5 dcl vode in pustimo stati 10 minut. Zaužijemo do 3 krat na dan.