Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Regrat

Taraxacum officinale

Regrat spada v družino nebinovk (Asteraceae). Je trajna zelika, vsem dobro znana rastlina. Spada med najbolj razširjen »plevel« in je zelo zdravilen. Zgodaj spomladi požene pritlične liste, ki tvorijo listno rožico (rozeto). Listi so šiljasti ali obrnjeno jajčasti, rob je cel ali pogosto močno nazobčan. Enostavno okroglo, votlo steblo nosi po en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Po cvetenju ostanejo na cvetišču številna semena, ki jih veter raznaša in se rastlina na ta način zelo razmnožuje. Cveti v glavnem aprila in maja. V vseh nadzemnih delih rastline in v koreninah je mlečni sok, ki je zelo zdravilen, čeprav zanj mnogokrat velja napačno mnenje, da je strupen. Regrat nima značilnega vonja in je grenkega okusa.

Raste po travnikih, pašnikih, po poteh, ob ograjah, na zelenicah, na zapuščenih vrtovih in njivah.

Uporabni deli

Za zdravljenje služi celotna rastlina, nadzemni in podzemni deli. Nadzemni del rastline in korenino nabiramo pred cvetenjem, cvetne koške pa v času cvetenja.

Najbolj zdravilni del je korenina, ki jo izkopljemo pred cvetenjem ali v jeseni. Pri tem moramo biti previdni, da je ne ranimo, ker lahko odteče mlečni sok, izguba le-tega pa zmanjša zdravilni učinek.

Nadzemni del odstranimo šele takrat, ko je korenina povsem suha, ker bi tudi tako lahko prišlo do izgube mlečnega soka. Sam nadzemni del rastline nabiramo v suhem in lepem vremenu.

Načini uporabe

- Svež se uporablja kot solata, ki deluje na organizem krepilno,

- vpliva na izboljšanje celotne presnove,

- ima izreden vpliv na čiščenje krvi, tako ga je mogoče uporabiti pri protinu, revmatizmu, škrofulozi, kožnih ekcemih, lišajih, akutnih oteklinah, čirih, krvnih boleznih, tolščavosti, starostnih pojavih, neješčnosti, lenem črevesju, motnjah v delovanju jeter in žolčnika, kakor tudi pri prsni in trebušni vodenici,

- priporočljiv je tudi pri sladkorni bolezni.

Regratov čaj

Za regratov čaj uporabljamo mešanico posušenih listov, cvetove in drobno zrezane korenine. Za eno skodelico potrebujemo 1 do 2 čajni žlički mešanice v prelivu, na dan pa je priporočljivo zaužiti 2 do 3. Mlačnemu čaju lahko namesto sladkorja dodamo med, tako še povečamo zdravilni učinek.

Rastlino vedno sušimo le v senci in se je kar najmanj dotikamo z rokami. Za obračanje uporabljamo primerno orodje.

Čaj iz cvetov

Uporabljamo v kozmetiki kot losion za beljenje sončnih peg.

Regratova tinktura

100 g korenike namakamo 10 dni v ½ l 20% alkohola. Vzamemo 3 do 4 žlice dnevno med obroki.

Regratov sirup

Vzamemo 4 prgišča cvetov in jih dobro prekuhamo v 2 litrih vode, precedimo, dodamo vročemu soku 1,5 kg sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem neprestano mešamo, da nastane gosta tekočina. Vlijemo jo v steklenice, dobro zamašimo in spravimo v klet z dulcem navzdol.

Regratovo vino

Naberemo 6 litrov dobro stisnjenih suhih regratovih cvetnih koškov, jih skrbno oskubimo, dolijemo 6 litrov sveže vode in dodamo lupino 2-eh limon in 2-eh pomaranč ter kuhamo četrt do pol ure. Precedimo skozi laneno krpo. Odcejenemu soku dodamo 3 kg sladkorja ter sok obeh limon in pomaranč, dobro premešamo in pustimo, da se sok shladi.

Potem raztopimo v polovici skodelice mlačne vode toliko kvasa, da nastane kašasta raztopina. To raztopino zamešamo v ohlajeni sok in pustimo vreti 5 dni, najbolje blizu izvora toplote. Kakor hitro tekočina dobro prevre, jo zopet precedimo skozi laneno krpo in natočimo v šampanjske steklenice. Le-te moramo pred uporabo sterilizirati. Močno zamašimo, zamaške prevežemo in zapečatimo ter spravimo v hladno klet ali temen kot, z vratom navzdol v kup peska. Čez dva meseca je pijača pitna in drži skoraj neomejeno dolgo. Pravilno pripravljeno vino je bistro kakor voda, zelo močno in se pri natakanju peni kakor peneče se vino.