Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Poprova meta

Mentha piperita

Je križanec med vodno meto in klasato meto. Spada v družino ustnatic (Lamiaceae). To je večletna zelnata klasasta rastlina, visoka tudi do 1 m. Ima štirirobo steblo, ki je lahko zeleno do temno rdečkasto. Listi so kratkopecljati, jajčaste oblike, njihov rob je neenakomerno napiljen, so rdeče vijoličaste barve in stojijo nasprotno. Cvetovi so škrlatno vijoličasti in tvorijo kijasto socvetje. Cveti od junija do avgusta. Ima karakterističen aromatičen vonj in okus po mentolu. Meta pri nas raste večinoma kultivirana in na vrtovih.

Zanimivosti

Že v drugi polovici 19. stoletja so jo pridelovali kot industrijsko rastlino. Danes so največje pridelovalke ZDA, Anglija, Nemčija in nekatere vzhodnoevropske države. Iz nje destilirajo eterično olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji.

Je zelo dobra medonosna rastlina.

Eterično olje poprove mete je zelo uporabno tudi v aromaterapiji. V obliki inhalacij pomirja vnetja dihalnih poti, povečuje zbranost pri delu in olajša dihanje. Eterično olje zmanjšuje znamenja potovalne bolezni, poleg tega je zelo cenjeno za sprostilne masaže. Dodajajo ga vodi za polivanje v savnah ter kopelim in prelivom za spiranje rok in nog.

Za izboljšanje prebave priporočajo 20 minut pred jedjo 3 kapljice metinega olja na žlico medu.

Pomembna je tudi kot rastlina v biodinamičnem vrtnarjenju. Kot soseda zelju odvrača kapusovega belina in pripomore k boljšemu pridelku paradižnika, solate in korenja. Je pa slaba soseda kamilici. Rastlina je odvračalo za mravlje, uši, miši in druge glodavce ter molje, gosenice, listne uši in muhe.

Uporabni deli

V različne namene uporabljamo sveže ali posušene lističe. Nabiramo jih julija in avgusta v lepem vremenu, tik pred cvetenjem ali v začetku cvetenja. Pri sušenju pazimo, da rastlin ne poškodujemo s stiskanjem ali pogostim prestavljanjem.

Način uporabe

Njena glavna zdravilna vrednost je v zmožnosti lajšanja vetrov, napenjanja, napihnjenosti in kolik; poveča izločanje prebavnih sokov ter žolča in sprošča mišice v črevesju; pomirja razdražljiv želodec, pomaga pri driski in spastičnem debelem črevesu.

Blaži bolečino in zmanjša občutljivost, zato je lahko v pomoč pri glavobolu in migreni.

Pomirja razdražljiv želodec; omili slabost, tudi potovalno.

V olju je veliko mentola, če ga razredčimo, ga lahko uporabljamo za inhaliranje in kot mazilo za vnetja prsnega koša, pomaga pa tudi pri zamašenem nosu.

Spodbuja potenje in tako pomaga uravnavati telesno temperaturo, če imamo povišano.

OPOZORILO!

Poprove mete ne smemo dajati otrokom, mlajšim od pet let. Esencialno olje smemo zaužiti samo pod strokovnim nadzorom; ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.

Kulinarika

V slovenski kuhinji jo uporabljamo v poticah in drugem pecivu, redkeje pa kot dodatek jedem. Drugod jo svežo pogosto dajejo v juho, omake, skuto, želeje in jajčne jedi. Iz nje pripravljajo tople in hladne napitke. Je tudi rastlina za odišavljenje kisa in žganja.

Jogurtovo pecivo z meto

Potrebujemo:

- 1 lonček jogurta

- 2 jajci

- 1 jogurtov kozarček sladkorja

- ½ jogurtovega kozarčka olja

- ½ jogurtovega kozarčka moke

- 1 pecilni prašek in

- 1 vanilijev sladkor

Priprava: Vse sestavine penasto enakomerno zmešamo, dodamo žlico ali dve drobno sesekljane sveže mete in prelijemo na namazen pekač. Pri 180°C pečemo približno 30 minut.