Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Plešec

Capsella bursa pastoris (L.) Med.

Je zelo razširjena rastlina, saj ga najdemo pravzaprav povsod. Raste izjemno hitro. Iz ene rastline se lahko razvije med vegetacijo več kot 60.000 semen, saj se lahko v enem samem poletju razvijejo štirje rodovi. Zato plešca ni mogoče kar tako odpraviti z vrta, v katerem se je dobro naselil. Naštete lastnosti so razlog, da ljudje gledajo nanj kot na nadležen plevel, vendar je to dragocena zdravilna rastlina.

Čas nabiranja

Če razmere dopuščajo, ga lahko nabiramo čez celo leto.

Vsebnosti

Navadni plešec vsebuje flavonide, rutin, holin, tiramin, triterpenske saponine, alkaloid bursin, žveplo vsebujoče eterično olje, vitamin C, rudninske snovi, zlasti kalij itd.

Zdravilni učinki

Učinkovito ustavlja krvavitve črevesja, želodca, nosa in pljuč. Čisti kri, pomaga zoper kašelj, protin in revmo, izravnava krvni tlak, niža previsokega in viša prenizkega. Vpliva na prepočasen ali prehiter srčni utrip, deluje ugodno na ožilje, spodbuja leno črevesje, pospešuje krčenje črevesa in s tem iztrebljanje. Pomaga zoper drisko in krvavo uriniranje, ureja premočno menstruacijo, zdravi beli tok. Pomaga pri porodnih krčih in lajša porod, ter pomaga ob težavah v meni.

Način uporabe

Čaj - Zvrhana čajna žlička na ¼ litra vode, poparimo, kratko namakamo.

Tinktura - Sveže zelišče, liste, steblo skupaj s cvetovi in srčastimi luščki drobno narežemo, čez to prelijemo 38-40% žitno ali sadno žganje (zelišče mora biti pokrito), pustimo 10 dni na soncu ali toplem mestu.

Obkladek iz zelišč, zmehčanih v pari - Zvrhano prgišče plešca, po možnosti svežega, damo v cedilo in ga držimo nad vodno paro. Zmehčano zel damo med krpo in položimo na obolelo mesto.

Kulinarika

Mlade listne rozete so zelo okusne, čeprav zaradi dlačic pustijo v ustih nekoliko hrapav občutek. Uporabljamo jih v solatah (pred tem jih lahko poparimo z vodo), za juhe ali zelenjavno prikuho.

Plešec pripravimo podobno kot špinačo ali ga zmeljemo v pire in dodajamo zelenjavnim namazom.

Posušeni listi in plodovi, ki smo jih stolkli v prah, so dobra začimba za zelenjavne juhe.

Plešec s skuto

Potrebne sestavine:

- 2 skodelici na drobno narezanih listov plešca

- na liste narezana kisla kumarica

- 2 skodelici skute

- žlička rdeče paprike v prahu

- 2 žlici sesekljanega peteršilja

- sol po okusu

Plešec, skuto in kumarico med seboj dobro pomešamo in posujemo s peteršiljem in rdečo papriko. Postrežemo s popečenim kruhom.