Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Peteršilj

Petroselinum crispum

Poznamo več imenitnih vrst peteršilja. Vse vsebujejo veliko vitaminov, rudnin in antiseptičnega klorofila, zaradi česar so tudi blagodejna in ne le atraktivna zelišča za garniranje številnih jedi. Listi so fino narezljani, skodrani z nazobčanimi robovi, svetlo zelene barve in svežega okusa; vsebujejo veliko vitaminov A in B, železovih soli, magnezija, kalcija in klorofila. Steblo je čvrsto, brazdasto, polkrožno in ima močnejši okus kot listi. Glavna korenina je tanka, rumeno rjava, iz nje rastejo kot las tanke koreninice, daje pa najizrazitejši okus po peteršilju. Ustreza mu zelo sončna ali nekoliko senčna lega ter rodovitna, vlažna in globoko prekopana prst.

Zanimivosti

Stari Grki so z venci iz peteršilja, ki so ga visoko cenili, okronali zmagovalce istmijskih iger, uporabljali pa so ga tudi za krašenje grobnic, posvečenih Arhemorju, glasniku sveta mrtvih.

Skupaj z rutico so ga sadili na robovih gredic z zelišči; ta navada je prišla v pregovor, ki je označeval začetek nekega podjetja.

Uporabljali so ga tudi v zdravilstvu. Homer je zapisal, da so z njim krmili konje, vendar so ga najbrž šele Rimljani prvi uporabili tudi v kuhinji. Uživali so ga v velikih količinah, iz njegovih vejic pa so spletali tudi kite za goste na slovesnih pojedinah, ki naj bi jih varovale pred zastrupitvijo in blažile neprijetne vonjave.

Uporabni deli

Uporabna je cela rastlina. Liste trgamo v prvem letu, semena zberemo, ko dozorijo, korenine izkopljemo drugo leto jeseni.

Način uporabe

- Sprošča trebušne krče z vetrovi,

- zmanjšuje napetost in krče v mišicah,

- spodbuja gibanje črevesja,

- povečuje izločanje urina,

- spodbuja izločanje mleka,

- deluje protirevmatično in protimikrobno,

- v zdravilstvu ga priporočajo ob vnetjih sečil, ledvičnih kamnih, revmatičnih težavah in slabi prebavi s črevesnimi krči in vetrovi; pomaga tudi pri poporodnem okrevanju in spodbuja nastajanje mleka v prsih.

OPOZORILO!

Nosečnice se morajo izogibati svežim listom in pripravkom iz semen.

Kulinarika

Presne liste dodajamo solatam, z drobno sesekljanimi potresemo sendviče, jajčne jedi, zelenjavne juhe, ribe in kuhan krompir, dodajamo jih tudi majonezi in mnogim klasičnim omakam. Kuhan peteršilj izboljša okus drugih zelišč, vendar ga dodajamo ob koncu kuhanja. Korenino dajemo v juhe in omake, presno nastrgamo tudi v solate.

Zelena omleta z zelišči

Potrebujemo:

- 6 do 8 jajc

- 2 oprana in narezana pora

- 4 sesekljane mlade čebule

- 110 g oprane in sesekljane špinače

- 3 žlice (45 ml) sesekljanega peteršilja

- 3 žlice (45 ml) sesekljanih zelišč (kot so koriander, šetraj, drobnjak, krebuljica, koper)

- 1 žlica (15 ml) sesekljanih orehov

- sol in črni poper

Priprava: Pečico segrejemo na 180ºC. V veliki skledi stepemo jajca, dodamo sesekljano zelenjavo, zelišča in orehe, začinimo po okusu in temeljito premešamo vse sestavine. Z maslom namažemo velik pekač in zlijemo vanj pripravljeno maso, pokrijemo in pečemo 30 minut. Odkrijemo pokrov in pečemo še 15 minut, da se zlato rumeno zapeče. Postrežemo vroče ali hladno.