Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Pehtran

Artemisia dracunculus

Je trajnica grmičaste rasti z ozkimi suličastimi temno zelenimi lističi, ki so lahko rahlo nazobčani. Cvetni koški so drobni, zelenkasti in razporejeni v dolgih, delno povešenih skupinah. Pehtran cveti od julija do avgusta, vendar v naših podnebnih razmerah nikoli ne naredi semena. Zeleno steblo je razvejeno in proti dnu olesenelo. Rastlini prijajo svetla, zavetna rastišča in dobra odcedna tla.

Zanimivosti

Zelišče je sprva veljalo kot zaščitnik pred kačami in zmaji. V srednjeveški Franciji so ga poznali kot zmajevo zelišče; z njim so zdravili ugrize kač in drugih plazilcev.

V srednjem veku so si popotniki in romarji v Angliji s pehtranom lajšali težave z utrujenimi nogami. Dajali so si ga v obuvala, da je zmanjšal utrujenost. Rahlo antiseptično učinkovanje pa je preprečilo okužbe stopal.

Pehtranovo eterično olje uporabljajo pri izdelavi parfumov, zaradi značilnega blagega vonja.

Uporabni deli

Zelene poganjke in lističe nabiramo vso sezono. Vejice režemo od julija do konca avgusta, vendar le do tretjine, da se rastlina lahko obraste. Lističe nabiramo tik pred cvetenjem ali sproti. Jeseni lahko porežemo vse vejice in jih posušimo. Uporabljamo svežega, sušenega ali zamrznjenega.

Način uporabe

Uporaben je pri neješčnosti, lajša prebavo in pospešuje izločanje žolča, učinkuje protivnetno, rahlo odvaja vodo in odganja gliste, po nekaterih podatkih je tudi rahlo pomirjevalna rastlina in ga priporočajo pred spanjem, pospeši zaostalo menstruacijo, včasih so uporabljali korenine pri preganjanju zobobola.

Kulinarika

Je zelo znana in priljubljena začimba za solate, zeliščne namaze, zeliščna masla in različne omake. Uporablja se za aromatiziranje kisa, vina in gorčice. Zanimiv okus dobi tudi oljčno olje z vejico pehtrana. V francoski kuhinji je skupaj s timijanom, drobnjakom, krebuljico in peteršiljem del mešanice svežih ali posušenih zelišč »fines herbes«. Z njimi pripravljajo jajčne jedi, odišavijo meso ali sveže poletne mešane solate. V evropski kuhinji je nepogrešljivi del holandske in bernske omake. Pehtran v maslu ali skuti dodajajo na zelenjavo, kuhane in pečene ribe ter zrezke. Dodajajo ga marinadam in kisom za vlaganje. Zaradi dobrega učinka na prebavo ga dodajajo likerjem in grenčicam. Uporaba pehtrana v slovenski kulinariki je posebnost naše kuhinje, saj ga poznamo v nadevih za močnate jedi, kot so potice, štruklji in narastki.

Pehtranov kis

Kot osnovo uporabimo vinski kis. Sveže nabrano zelišče – pehtran zmečkamo, ga damo v čist kozarec, dodamo narezan strok česna (po enem dnevu česen odstranimo in ga zamenjamo z novima dvema strokoma za preostala dva tedna) in prelijemo s toplim, vendar ne vročim kisom. Vrč zapremo z navojnim pokrovom in ga postavimo za dva tedna na sončno okno. Pretresemo ga vsak dan dvakrat, potem preverimo okus in aromo. Če želimo močnejši okus, kis precedimo in s svežimi zelišči ponovimo postopek. Kis lahko shranimo z zelišči, ali pa ga prej precedimo in prelijemo v steklenico.