Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Njivska preslica

Equisetum arvensen

Nekatera druga imena: preslica, fašec, hvošč, hvost, konjski rep, raba, štukovac, rabozel, žabna, vošč, voščec.

Njivska preslica je trajnica iz družine presličevk (Equisetaceae). Zgodaj spomladi poženejo iz globoke, členaste korenine nerazvejana plodna stebelca, ki so rjavkaste barve. Na vrhu le-teh se razvijejo trosovniki in kakor hitro trosi dozore, plodni poganjki odmrejo. V začetku poletja korenina ponovno požene, tokrat zelena neplodna stebelca, ki so kolenčasta in votla. Iz kolenc stebla rastejo dolgi igličasti listi, ki so na koncu manjši in obrnjeni navzgor. Njivsko preslico poznamo predvsem kot trdovraten plevel, ki ga je težko zatreti. Tako je tudi ni težko najti, kajti raste ob močvirjih, jarkih, po vlažnih in peščenih travnikih, njivah…

Zanimivosti

Pri nas uspevajo tudi zimska preslica (Equisetum hyemale L.), močvirska preslica (Equisetum palustre), vodna preslica (Equisetum limosum) in velika preslica (Equisetum maximum L.). Rastejo predvsem po močvirjih in barjih, od njivske preslice pa se razlikujejo predvsem po tem, da imajo lističe vodoravne ali povešene. Pri nabiranju je potrebna previdnost, saj so navedene rastline strupene in se ne uporabljajo v zdravilne namene.

Stebla njivske preslice so služile kot predhodnik žičnatih gobic. Zaradi površine polne kremenčevih kristalov delujejo kot fin smirkov papir in so odlična pomoč pri čiščenju posod in ponev. V kolikor želite poskusiti sami, Vam predlagamo, da vzamete prgišče suhih stebelc brez listov in dobro zdrgnete posodo. Po čiščenju posodo splaknite, zaradi morebitnih zelenih madežev.

Uporabni deli in učinkovine

V zdravilne namene uporabljamo samo zelena neplodna stebelca, ki jih nabiramo preko celega poletja. Vsebujejo kremenčevo kislino, ekvisetin, advisetonin, oksalno in akonitno kislino, kalijeve soli, flavonide, grenke snovi.

Zdravilnost

Uporablja se za izločanje vode iz telesa, za odplavljanje ledvičnega peska in kamnov. Pomaga pri krvavitvah, pljučnih boleznih, bronhitisu, tuberkulozi. Priporoča se pri dietah , krepi presnovo in delovanje ledvic. Zeliščarji jo priporočajo tudi pri revmi, protinu, bolečinah živcev. Čaj grgramo pri vnetjih ustne sluznice in dlesni. Koristi pri močnem mesečnem krvavenju in belem toku. V kozmetiki se uporablja proti gubam, modricam in celulitisu. Znižuje krvni tlak, lajša tegobe povezane s krčnimi žilami in popokanimi kapilarami. Stranski učinki in strupenost ni znana.

Tinktura za notranjo uporabo

20 g rastline namakamo osem dni v 20 % alkoholu. Tako pripravljeno tinkturo uporabljamo tako, da vzamemo 2-3 žličke na dan.

Priprava čaja

Čaj se pripravlja kot prevretek. 2 čajni žlički zeli prelijemo z 2,5 dl vode, pustimo vreti 5 minut. Pijemo 2-3 krat na dan med obroki.

Sedeče kopeli

100 g zeli namakamo čez noč v hladni vodi. Naslednji dan pogrejemo do vrenja in dodamo vodi za kopanje. Priporoča se dvajset minutna kopel pri čemer naj sega voda preko ledvic. Po kopeli telesa ne osušimo, še vlažni se zavijemo v kopalni plašč in se 1 uro potimo v postelji.

Opomba: Navedeni recepti so splošni, glede na bolezensko težavo se delno spreminjajo, zato se pred uporabo, zaradi boljših učinkov, posvetujte z izkušenim fitoterapevtom.