Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Navadna smreka

Picea abies

Je vitko, do 50 m visoko enodomno drevo (spomladi se razvijejo na istem drevesu ženski in moški cvetovi) z rdečkasto rjavim, luskasto razpokanim lubjem in z veliko stožčasto krošnjo, ki ima posebno v spodnjem delu mično povešene veje. Veje so poraščene s temno zelenimi koničastimi iglicami, ki so spiralasto razmeščene na dolgih poganjkih. Cvetovi so enospolni in so v socvetjih. Drevo cveti od maja do junija. Moške cvetove tvorijo številni prašniki, ki so spiralasto na skupni osi. Ženski cvet sestavljata krovna in plodna luska. Ženski cvetovi so združeni v valjaste olesenele in viseče storže. Oploditev se izvrši v istem letu kot oprašitev. Navadna smreka raste po iglastih in mešanih gozdovih od nižine pa vse do zgornje gozdne meje.

Zanimivosti

Različne vrste smol iglavcev in eteričnih olj se uporabljajo kot sestavine raznih inhalacijskih pripravkov, obližev in mazil.

Iz smole, značilnega lepljivega izločka smreke in drugih predstavnikov družine borovk, pridobivamo terpentinsko in katransko olje ter kolofonijo.

Uporabni deli

Zgodaj spomladi nabiramo mlade brstiče – poganjke, ki imajo vonj po smoli in balzamu ter so grenkega in ostrega okusa. Poleti nabiramo dorasle iglice, predvsem pa smolo.

Način uporabe

Kot sveže poganjke nekaterih iglavcev uporabljamo tudi sveže brste smreke v obliki prelitka (infuza) pri prehladih, kašlju in gripoznih stanjih, kljub temu da se del vitamina C uniči v infuzu, se s pridom uporablja pri spomladanski utrujenosti, krvavenju dlesni in za čiščenje krvi ter pri revmatičnih težavah.

Zunanje se uporabljajo vršički kot dodatek kopelim, ker pospešujejo celjenje ran, dražijo kožo (pospešujejo prekrvavitev) in dajejo prijeten vonj.

Smrekovi vršički v sladkorju

V steklen kozarec nalagamo plast vršičkov in plast rjavega sladkorja do vrha, tri tedne naj stoji na soncu, precedimo in pijemo sirup po potrebi. Iz vršičkov lahko skuhamo čaj ali naredimo osvežilno pijačo.