Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Navadna plahtica

Alchemilla vulgaris

Je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 50 cm visoko in spada v družino rožnic (Rosaceae). V zemlji ima dobro razvit koreninski sistem. Ta požene pokončna dlakava zelena in modrikasta stebelca, ki se sčasoma spremenijo v rdeče rjava. Listi so dolgopecljati, premenjalno razvrščeni, nagubani, mehko dlakavi, listni rob je nazobčan. Veliki pritlični listi tvorijo listno rožico, medtem ko so stebelni listi majhni. Na vrhu stebelc so rumenkasto zeleni cvetovi, ki tvorijo češuljasta socvetja. Rastlina cveti od maja do septembra. Raste po vlažnih travnikih, ob gozdovih, poteh, po listnatih gozdovih, ob potokih in rekah vse do nadmorske višine 2500 m.

Zanimivosti

Botanično ime rastline izhaja iz arabske besede alkemelych (alkinija), ki pomeni »majhno magično«. Takšen ugled si je pridobila zaradi zdravilne moči in zaradi rose, ki se nabira v njenih nagubanih listih. Kristalne kapljice rose, ki so dolgo navdihovale pesnike in alkimiste, so tudi sestavina mnogih skrivnostnih napitkov.

Zdravilni učinki so plahtici v krščanskem svetu dali še drugo ime »plašč Naše gospe« ali »Marijin plašček«. Poleg tega se je ponekod ohranilo tudi njeno ljudsko ime: »najboljša prijateljica žensk«, ki zgovorno priča o njenem učinkovanju. Plahtici namreč pripisujejo, da uravnava menstrualne motnje, blaži menopavzo in zdravi vnetja rodil. Po prepričanju nekega nemškega zeliščarja lahko dolgotrajno pitje čaja iz plahtice za tretjino zmanjša število ginekoloških operacij.

Uporabni deli

V času cvetenja nabiramo nadzemni del rastline ali samo liste. Cvetočo zel in liste nabiramo v lepem in sončnem vremenu. Sušimo jo razprostrto v tankem sloju v senci na prepihu, najbolje na podstrešju. Suho zelišče mora obdržati zeleno barvo, vse potemnele dele odberemo in zavržemo, in je brez vonja, grenkega in trpkega okusa.

Način uporabe

- Je ženska rastlina, saj učinkovito pomaga pri ženskih težavah, npr. belem toku, pri urejanju menstruacije, in težavah v klimakteriju,

- vedno je bila cenjeno zdravilo za celjenje ran,

- ima tudi protivnetno delovanje,

- kot adstringens (sredstvo za krčenje in krepitev tkiv) ustavlja krvavitev, to pa je prva stopnja pri celjenju ran,

- uporablja se proti driski,

- v zeliščarskih knjigah 16. stoletja so jo cenili kot najboljše zdravilo pri ranah.

Sredstvo proti driski

Čaj - 25 g listov prevremo v 0,5 l vode. Vzamemo 2 do 3 žlice čaja na dan, lahko tudi več.

Kot adstringentno sredstvo, proti vnetju, razkužilo

50 g listov prevremo v 0,5 l vode. S tako dobljenim čajem spiramo obolela mesta in dajemo nanje obkladke.

Kozmetika

Pest listov, zavitih v gazo, damo v vodo za kopel. Dve žlici listov dodamo vodi za nožno kopel. Oba načina blagodejno vplivata na dele telesa, ki jih umivamo.