Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Močvirski oslad

Filipendula ulmaria

Je trajna večletna zelnata rastlina, ki zraste do 2 m visoko in spada v družino rožnic (Rosaceae). V zemlji ima plazečo se koreniko, iz katere požene pokončno robato in rdečo steblo, ki je proti vrhu razraslo. Ima dlakave liste, ki so pernato deljeni, listne krpe so jajčaste in po robu ostro nazobčane. Na vrhu stebelca so prijetno dišeči rumenkasto beli cvetovi, ki se združujejo v latasta socvetja. Rastlina cveti od junija do avgusta. Raste po vlažnih travnikih, grmovju, goščavah ter po bregovih potokov in rek.

Zanimivosti

Kraljica Elizabeta I. je oslad najraje potresla po tleh, znameniti zeliščar Gerard pa je menil, da je v ta namen sploh najprimernejši, saj njegovi listi razveseljujejo čute, ne povzročajo pa glavobola. Z njim so včasih ob porokah potresli tla v cerkvah in ga vpletali v venčke nevest, da se ga je oprijelo ime »poročna zel«.

Zaradi nekaterih drugih skrivnostnih lastnosti je oslad – skupaj z omelo, meto in sporišem – sodil med najsvetejše rastline druidskih svečenikov.

Leta 1838 so odkrili, da vsebujejo cvetni popki salicilno kislino, ki so jo pozneje sintetizirali za pridobivanje aspirina.

Uporabni deli

Spomladi ali v jeseni izkopavamo korenine, jih dobro operemo, navežemo na nitke ter obesimo v senci na prepih, da se posuše. V času cvetenja nabiramo vejice v cvetu in liste. Vršičke nabiramo, ko je polovica cvetov odprta, druga polovica pa še ni v cvetu. Moramo jih hitro in previdno posušiti v senci na prepihu, da obdržijo naravno barvo. Vršičke in korenine hranimo v dobro zaprti posodi na temnem in suhem prostoru.

Način uporabe

Uporabljamo ga pri zdravljenju protina, akutnega in kroničnega revmatizma, podkožni in trebušni vodenici, vnetju mehurja in ledvic.

Zaradi svoje kemične sestave ugodno deluje, ker »čisti« kri, pospešuje znojenje in izločanje urina, na ta način pa se hitro izločajo strupene snovi iz organizma.

Homeopatija pripravlja iz svežih korenin izvleček kot lek pri boleznih srca, ledvic in mehurja.

Kulinarika

Cvetovi oslada: za dišavljenje medice in vina, marmeladam in vloženemu sadju dajejo blag priokus mandljev.

Listi oslada: dajejo zanimiv okus juham, iz njih pripravljamo osladovo pivo.

Osladovo pivo

V 9 l vode damo po 5 g oslada, zdravilnega čistca in gladišnika ter pustimo vreti 15 min. Precedimo in vmešamo 900 g belega sladkorja, ki se mora razpustiti. Skoraj hladno pijačo ustekleničimo.

Gospodinjstvo

Cvetni vršički: dajejo prijeten vonj perilu, prekuhani dajejo zelenkasto rumeno barvilo.

Listi in steblo oslada: s prekuhavanjem dobimo modro barviloKorenine oslada, prekuhane dajejo črno barvilo.