Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Melisa

Melissa officinalis

Družina: Labiatae (ustnatice)

Ljudska imena: čebeloperka, medeni list, medenka, matičnik, medenika, citronova melisa

Melisa je trajnica, katere grmiček zraste do 80 cm visoko. Steblo je kvadratasto, močno razvejano, po njem pa so posute drobne dlačice. Listi so jajčasti, z nazobčanim robom in izrazitimi listnimi žilami. Dolgi so do 6 centimetrov, prav tako po zgornji površini rahlo dlakavi. Če liste zmečkamo, oddajajo značilen vonj, ki spominja na limone. Cvetovi so beli ali rahlo rožnati, združeni v skupine od treh do šestih cvetov. Najdemo jih v zalistjih v zgornjem delu rastline. Cvete od junija do septembra. Seme je solzaste oblike, črne barve s svetlo piko v ožjem delu. Veliko je od enega do dveh milimetrov. Korenine so razrasle in lasaste.

Zanimivosti

Rimljani so meliso posvetili Diani, boginji lova. Melisa zelo privlači čebele in je dobra medonosna rastlina. To lahko razberemo tako iz latinskega imena kot iz številnih slovenskih ljudskih imen. Včasih je veljalo zmotno prepričanje, da zaradi prisotnosti melise čebele ne rojijo.

V južni Evropi so ji pravili »srčno veselje«, zanjo pa se je v srednjeveških knjigah uveljavilo tudi ime »eliksir življenja«, saj so ji v takratnem času pripisovali številne čudežne lastnosti. Povzdignili so jo na najpomembnejše mesto v tedanjih apotekah in postala je prava »panaceja« – zdravilo, ki zdravi vse. To ime se je ohranilo tudi v enem od angleških imenovanj: zdravi vse – Cure-all.

Izročilo pravi, da se mora glamorganski princ John Llewelyn (13.stoletje), ki je dočakal kar 108 let, za svojo častitljivo starost zahvaliti melisi, s katere čajem se je okrepčal vsako jutro.

Izvor

Izhaja iz Bližnjega vzhoda in iz Sredozemlja. V Evropo so znanje o njeni uporabi prenesli arabski zdravilci preko Španije, kjer so jo tudi na veliko gojili. Že v srednjem veku se je hitro razširila po vsej Evropi in bila kmalu sestavni del različnih samostanskih vrtov.

Gojenje

Dobro uspeva na sončni ali polsenčni legi v vlažnih tleh. Razmnožujemo jo s semeni, podtaknjenci in delitvijo korenin. Seme v pozni pomladi sejemo na stalno mesto. Sadike vzgojimo s setvijo v rastlinjaku marca, nato jih presadimo na stalno mesto v maju, pri tem sadike razporejamo na razdalji od 40 do 60 cm. Podtaknjence pripravimo zgodaj poleti iz poganjkov starejših rastlin. Z deljenjem korenin meliso razmnožujemo spomladi.

Uporabni deli

Pri melisi se uporabljajo nadzemni deli, predvsem listi. Za nabiranje je primeren čas od julija do oktobra. Če nabiramo celo zelišče, ga odrežemo 10 cm nad tlemi. Rezanje pospešuje rast listov. Pri sušenju listov smo pazljivi, da listov ne mečkamo in drgnemo med seboj, ker počrnijo.

Uporaba v zdravilstvu

Melisa se uporablja predvsem kot blago pomirilo pri nespečnosti, proti tesnobi in nemirnosti. Zmanjšuje občutek živčnosti in tako pomaga pri umirjanju srčnega utripa. Prav tako lajša prebavne tegobe, ki nastanejo zaradi tesnobe, predvsem pri preveliki količini kisline, slabostih, napenjanjih in želodčnih krčih.

Zaradi vsebnosti polifenolov je melisa učinkovita v boju proti virusu herpesa. Skrajša čas celjenja in povečuje razmik med posameznimi izbruhi bolezni.

Vpliva na ščitnico, z njo se zdravi pretirana nje dejavnost.

Melisa je tudi zdravilo za pomoč pri vrezninah in pikih žuželk. Pomaga pri prehladnih obolenjih in je primerna za grgranje ter spiranje ust ob slabem zadahu.

Uporablja se sveža ali posušena kot poparek ali v alkoholnem izvlečku. Znano pa je tudi njeno eterično olje.

Kulinarika

Kot začimba se uporablja pri pripravi perutnine, divjačine in ribjih jedi. Z listi se lahko odišavijo želeji, džemi, vino, kis in žganje.

Gpospodinjstvo

Sok melise lahko dodajamo sredstvu za poliranje pohištva. Sadimo jo v bližino sadovnjakov, saj s svojim vonjem privablja čebele. Prav tako z meliso zdrgnemo panje preden vanje naselimo čebele.

Kozmetika

Liste dajemo v vodo za kopel, poparek uporabljamo za spiranje mastnih las, deluje pa tudi tako, da čisti in osvežuje kožo.

Čaj iz melise

2 čajni žlički melise prelijemo z 2,5 dcl vrele vode in pustimo stati 10 minut, nakar precedimo. Pijemo 2 – 3 skodelice dnevno.

Proti pasovcu

Zmešamo 5 kapljic eteričnega olja melise in žličko olivnega olja. Nežno masiramo boleče dele.

Ocvrta melisa

Potrebne sestavine:

- 2 dl mleka

- 2 dl moke

- 3 jajcažlica sladkorjapol žlice solivršički melise

Iz zgornjih sestavin zamešamo gosto, a tekoče testo. Dodamo vršičke melise in ocvremo na maščobi.