Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Materina dušica

Thymus vulgaris

Je večletna zelnata rastlina. Raste kot polgrmiček, najpogosteje pa v obliki blazinic ali preprog. Stebelca so pokončna ali ležeča, v spodnjem delu olesenela. Visoka je do 30 cm. Listi so jajčasti in celorobi, z dlačicami na dnu. Spodnja stran listov je rahlo rdečkasta in ima izrazito izbočene žile. Cvetovi so rožnati ali vijoličasti, združeni v okrogla ali podolgovata socvetja. Cveti od maja do septembra. Ta rastlina raste v več varietetah, ki se razlikujejo po videzu, predvsem pa po vonju, nekatere imajo tudi rahlo citronast vonj. Vonj je močno aromatičen, okus grenak. Raste na suhih in sončnih mestih, travnikih, vrtovih, gozdnih goličavah, nabrežinah.

Zanimivosti

Materina dušica je skupaj z vrtnim timijanom zelo znano zelišče že iz antike. Povezana je z mnogimi mističnimi obredi. Na Škotskem so pili čaj iz ene od različic divje materine dušice za pogum pred bitkami in za odvračanje zlih duhov.

Prav posebno mesto je imela med čarovniškimi zelišči.

Zaradi razkuževalnega delovanja in prijetnega vonja so jo nosili pripeto na obleko ter jo uporabljali za posipanje po prostorih.

Vsi različki materine dušice so dobre medonosne rastline, zlasti za spomladansko in poletno pašo.

Materina dušica v senu lahko pomaga pri zdravljenju ali preprečevanju prebavnih bolezni pri živalih, nje poparek pa so uporabljali tudi za spiranje ran.

V naravni kozmetiki se uporablja kot poživilo za krvni obtok kože. Razkužuje in čisti nezdravo kožo obraza in dekolteja. Dodajajo jo v tonike in losjone za obraz. Priporočljive so tudi nje kopeli, ki vrnejo koži čvrstost in barvo. Zelo znana je uporaba nje eteričnega olja v masažnem olju za lajšanje revmatičnih bolečin, športnih poškodb, zvinov, udarnin in nategnjenih mišic.

Uporabni deli

V zdravilstvu in pri kuhi uporabljamo sveže ali suho cvetoče zelišče. Nabiramo ga od maja do septembra. Za zdravilne namene so primernejše oblike z ostrim timolnim vonjem. Kot začimbo lahko uporabimo tudi različice z vonjem po limoni.

Način uporabe

- Je učinkovito sredstvo za vnetja prsnega koša, kot so bronhitis, oslovski kašelj in vnetje poprsnice; poparek lahko jemljemo pri blažjih vnetjih grla in prsnega koša, sveže liste pa žvečimo za pomoč pri vnetem grlu,

- skupaj z drugimi zelišči jo predpisujejo za astmo, zlasti pri otrocih; pomaga tudi pri lajšanju simptomov senenega nahoda,

- preprečuje krče pri boleznih želodca in črevesja, odganja črevesne zajedavce in rahlo pomirja,

- pospešuje potenje in rahlo odvaja vodo iz telesa,

- pri notranji in zunanji uporabi učinkuje antiseptično,

- raziskave kažejo, da naj bi materina dušica in njeno eterično olje krepila telesne funkcije in upočasnjevala staranje,

- blaži pike žuželk, pomaga tudi pri krastah, atletskem stopalu, glivičnih okužbah, garjah in ušeh.

OPOZORILO!

Esencialnega olja ne smemo uporabljati notranje, nosečnice pa tudi zunanje ne.

Za pospeševanje prebave in pomirjanje kašlja

Čaj – poparek10 g vršičkov poparimo v 0,5 l vode. Popijemo 2 do 3 skodelice na dan. Boljši je, če ga osladimo z medom.

Tinktura – 100 g vršičkov namakamo 5 dni v 0,5 l 70-odstotnega alkohola. Vzamemo 2 do 3 žlice dnevno v sladki vodi ali pa z medom.

Za čiščenje ran

Čaj – poparek 10 g vršičkov poparimo v 0,5 l vode. Z njim umivamo, izpiramo prizadeta mesta, grgramo.