Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Lipa

Tilia europea

Spada v družino lipovk (Tiliaceae). Pri nas rasteta dve vrsti (navadna lipa in lipovec – črna lipa), se le malo razlikujeta med seboj in sta obe zdravilni.

Navadna lipa je drevo, ki zraste do 30 m visoko, veje se razprostirajo na široko, njen les je mehak, skorja žilava. Listi so pecljati, okroglasti, srčasti in našiljeni, rob je napiljen, zgornja stran je temnejša kot spodnja. Ima 5 do 15 cvetov na dolgem peclju in velik pricvetni list, ki ima gladek rob. Plodovi so mehkejši, ker so prekriti s tankim ovojem.

Lipovec je mogočno drevo, ki zraste do 50 m visoko. To so mogočne vaške lipe, ki dosežejo 100 in več let. Listi so veliki, srčaste oblike, nazobčani in na obeh straneh enake zelene barve, od tod ime črna lipa. Več manjših cvetov, 2 do 5, so združeni v socvetje pakobul, ki ga pokriva velik pricvetni list. Plodovi so majhni oreški, pokriti z debelo lupino, ki ima pet močno vidnih robov.

Navadna lipa cveti v prvi polovici junija, črna pa v prvi polovici julija.

Zanimivosti

Lipov les uporabljamo za pridobivanje lipovega oglja. Pridobivamo ga s suho destilacijo (destilacija brez dostopa zraka) lesa.

Uporabni deli

Nabiramo cvetove s pricvetnimi ali ovršnimi listi obeh vrst lipe, ko so cvetovi popolnoma odprti, toda ne prezreli. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu. Sušimo jih v senci na prepihu. Suhi cvetovi morajo imeti lepo svetlo rumeno barvo in prijeten značilen vonj. Okusa so sladkastega in trpkega. Cvetje hranimo v dobro zaprtih posodah na suhem in temnem prostoru.

Način uporabe

V zdravilstvu jo priporočajo kot blago sredstvo za sproščanje tesnobnih stanj, razdraženosti in živčne napetosti, ki vplivajo na prebavo, krvni tlak in delovanje črevesja.

Ker povzroča znojenje, pa jo uporabljajo tudi za zdravljenje prehladov, gripe in nalezljivih bolezni. Čaj deluje tudi za pospešeno izločanje urina iz telesa – ne smemo ga uporabljati dolgo časa kot napitek, kajti pri stalnem uživanju so se pokazale srčne okvare.

Medicina

Uporablja se tudi lipovo oglje pri zastrupitvah s hrano, vnetjih črevesa, pri driskah, napenjanju, zaprtju, vendar ga moramo vedno kombinirati z blagim odvajalnim čajem, ker veže nase pline, bakterijske in nekatere kemične strupe.

Proti nespečnosti in kašlju

Čaj – poparek5 do 10 g cvetja poparimo v 0,5 l vode. Popijemo 2 do 3 skodelice dnevno.

Tinktura - 100 g cvetov namakamo 5 dni v 0,5 l 30-odstotnega alkohola. Jemljemo jo po žlicah.

Pri razdraženi koži in ustni sluznici ter grlu

Čaj – poparek25 g cvetov poparimo v 0,5 l vode. Z njim izpiramo in umivamo obolela mesta ali usta, grgramo, polagamo obloge.

Pri oteklinah in sončnih opeklinah, pri razdraženih hemeroidih in intimnih zunanjih delih

Tinktura (oljnata) - 50 g cvetov namakamo 10 dni v 0,5 l olja v toplem prostoru. Rahlo jo vtiramo v kožo.