Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Limona

Citrus limon

Poreklo in zgodovina

Izvira iz območja med Himalajo in Južno Kitajsko. Podatki govorijo o tem, da bi jo naj na tem področju gojili že preko 2500 let. Od tam naj bi jo Arabci pred 1000 leti prenesli v Afriko, v 12 stoletju pa naj bi se pojavila tudi v južni Evropi. V 18.stoletju so jo pričeli gojiti v Ameriki. Dandanes so največje pridelovalke limon: Italija, Združene države Amerike, Mehika in Argentina.

Botanika

Limonovec je drevo, ki zraste od 3 do 6 metrov visoko. Na vejah poraščenih s trni so svetlo zeleni, elipsasti listi. Grozdi belih cvetov z rožnatim zunanjim robom se pojavljajo v vseh letnih časih, prav tako rodi vse leto. Všeč ji je predvsem rodovitna, lahka, dobro odcedna zemlja.

Shranjevanje

Nabirajo jih običajno še zelene, nakar jih skladiščijo v velikih halah, da dozorijo. Sadež je zrel, ko je lupina v celoti rumena. Zelene lise kažejo na to, da sadež še ni popolnoma zrel. V tem primeru ga postavimo na sončno okensko polico za dan ali dva.

Limone so sicer zelo obstojne, na hladnem in suhem mestu pa zdržijo do dva tedna. Kot zanimivost naj povemo, da sta nastrgana lupina in limonin sok primerna tudi za zamrzovanje.

Bogastvo ene limone

- 90 g vode

- 3,2 g ogljikovih hidratov

- 1,2 g balastnih snovi

- 0,7 g beljakovin

- 0,6 g maščob

- 150 mg kalija

- 55 mg vitamina C

- 30 g magnezija

- 16 mg fosforja

- 11 mg kalcija

- 3 mg natrija

- bioflavinoidi

- pektini

- citronsko olje

Kulinarika

Brez limone si sodobno kuhinjo zelo težko predstavljamo. Sok in lupina je dodatek številnim napitkom in jedem saj jim daje značilen osvežilen okus. Prav tako se dodaja tudi zaradi preprečevanja oksidacije, da jedi ne porjavijo.

Gospodinjstvo

Čisti medenino, srebro, marmor in zarjavele madeže.

Kozmetika

Je dober adstringens, krči žilice in oži pore. Koži vrača naravno kislost. S svojim belilnim učinkovanjem odstranjuje cigaretne madeže z nohtov in zob, posvetljuje pege in neguje svetle lase.

Zdravje

V zdravilne namene se uporablja predvsem zaradi svoje visoke vsebnosti vitamina C. Predvsem blaži prehlade, kašelj, glavobol, vneto grlo, revmatizem in vročino. Uporablja se tudi kot razkužilo za nevtraliziranje bakterij.