Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Krvavi mlečnik

Chelidonium majus

Spada v družino makovk (Papaveraceae). Je trajna zelika, ki zraste tudi do 1 m visoko. Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejana. Pritlični in stebelni listi so pernato nacepljeni, jajčasti in neenakomerno nazobčani. Spodnji listi so pecljati, medtem ko so zgornji sedeči. Cela rastlina je porasla z dlačicami. Na koncu vejic so dolgopecljati rumeni cvetovi, ki se združujejo v kobulasta socvetja. Plod je podolgovata mnogosemenska glavica. Rastlina cveti od maja do septembra. Vsi njeni deli vsebujejo rumeno rdeči sok (mleček), ki je neprijetnega vonja, ostrega in grenkega okusa. To je zelo razširjena rastlina, ki raste ob poteh, ograjah, po grobljah, ob zidovih.

Zanimivosti

Njegov sloves je bil v prejšnjih stoletjih zelo velik. V ljudskem zdravilstvu so ga poznali po tem, da izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa ter pospešuje izločanje seča.

V homeopatskih odmerkih služi za odpravljanje glavobolov živčnega izvora ter preprečevanje slabosti in bruhanja.

Kitajski zdravilci ga priporočajo za blaženje bolečin, preprečevanje kašlja in bronhitisa ter zdravljenje vnetij in oslovskega kašlja.

Uporabni deli

Spomladi in jeseni kopljemo korenine, jih očistimo in operemo z mrzlo vodo. Sušimo jih na soncu, na topli peči ali pa jih obesimo, kjer je prepih. Nadzemni del rastline nabiramo v času cvetenja. Sušimo jo v senci na prepihu, razprostrto v tankem sloju. Zelišče hranimo na suhem in zračnem prostoru.

Način uporabe

- Spodbuja izločanje žolča,

- povečuje nastajanje urina,

- zmanjšuje napetost in krče v mišicah,

- uživanje preparatov priporočajo za zdravljenje zlatenice, žolčnih kamnov in bolezni mehurja,

- zunanjo uporabo predpisujejo ob ekcemih, bradavicah in žuljih pa tudi za odstranjevanje očesne mrene.

OPOZORILO!

Uporaba je dovoljena le pod strokovnim nadzorom!

Poparek

Priporoča se pri obolenjih jeter, žolča in mehurja. ½ čajne žličke zdrobljene in sveže rastline poparimo z ¼ l vode. Popijemo ga enkrat na dan po obroku.

Za bradavice in kurja očesa

S sokom svežih rastlin namažemo bradavice in kurja očesa dvakrat na dan, a samo 2 do 3 bradavice hkrati.