Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Kijasti lisičjak

Lycopodium clavatum

Je zimzelena trajnica, ki ima več kot meter dolgo po tleh plazeče se vilasto razraslo stebelce in spada v družino lisičjakov (Lycopodiaceae). Iz njega poganjajo v zemlji številne močno razrasle korenine. Stebelce je gosto poraslo z ozkimi šilastimi zelenimi listi. Nekatera navpično rastoča stebelca imajo na vrhu od enega do treh kijastih trosnih klasov. Lisičjak ne cveti, ker je praprotnica.

Zanimivosti

Današnji lisičjakovci so maloštevilni in skromni potomci, ki so se pojavili že v karbonski dobi in dosegli višek razvoja. Takratni predstavniki so bili ogromna, do 30 m visoka in več kot 2 m debela drevesa, ki so v veliki meri prispevala material, iz katerega je nastal premog.

Uporabni deli

Uporabni deli rastline so trosi. Pred dozoritvijo spor, le-te dozorijo avgusta in septembra, nabiramo trosne klaske, ki jih damo najbolje v steklene kozarce in jih posušimo na soncu. Spore nato tresemo iz klaskov in jih presejemo skozi sito.

Način uporabe

V lekarništvu se uporablja za posipanje pilul, da se med seboj ne sprimejo zunanje se uporablja kot lisičjakova moka (spore) za posipanje ran, prask in trdovratnih kožnih izpuščajev.

V ljudskem zdravilstvu se je uporabljal nadzemni del rastline v obliki preliva kot sredstvo za čiščenje krvi, proti revmatizmu in protinskim težavam, boleznim ledvic in mehurja.

Danes se ne uporablja več v notranje namene.

Za vneto kožo

Uporabimo klična zrna, trose – rumen prah kot prašek za posip obolelih mest.

V kozmetiki

Prašek, pomešan s pudrom, daje vneti koži svežino in jo umirja.