Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Kamilica

Matricaria recutita

Chamomilla recutita

(Asteraceae)

Ljudska imena: gumilca, maternik, rumenek, vonjavka, gorček, mrvca

Gre za enoletnico, ki zraste do 30 cm. Ima tanko, razvejano steblo. Listi so dvojnopernati z nitastimi konicami. Cvetišče je zelo podobno marjetici, stožčasto in votlo, kar je glavno znamenje kamilice. Cvete od junija do avgusta.

Izvor

Njena domovina je Sredozemlje ali jugovzhodna Evropa, vendar se je zaradi svoje bogate uporabnosti razširila po vsem svetu. Trenutno je največ pridelujejo v obdonavskih državah, Argentini in Egiptu.

Zanimivosti

Egipčani so jo posvetili soncu, zelo so cenili njene zdravilne učinke in jo častili veliko bolj kot ostala zelišča.

V starih anglosaških spisih je bila uvrščena med »devetero svetih zelišč«.

Kamilica velja za enega od najbolj razširjenih žitnih plevelov. Zelo je trdoživa, tako da je ta njena lastnost celo navdihnila rek: »Kot greda kamilic; bolj kot jih plevemo, bolj se širijo.«

William Lawson je davnega leta 1638 izdal vrtnarsko knjigo, ki je bila v tistem času zelo priljubljena. Takole spoštljivo je pisal o kamilici: »Po prostranih sprehajališčih, ki v Tesaliji vodijo skozi tempeljske gaje; posuti so s peskom in mivko, vzdolž njih pa so postavljene klopi, obdane s kamilicami, ki razveseljujejo duha in prinašajo telesu zdravje.«

Gojenje

Gre za zelo nezahtevno rastlino, kar se tiče tal in osončenosti, zato v tem primeru ni potrebno upoštevati posebnih pravil pri izbiri rastišča. Sejemo jo zgodaj spomladi na površino, ker kali na svetlobi. Kasneje lahko seme malo potlačimo v zemljo, da ga ne odnese veter. V tej fazi je potrebno poskrbeti za ustrezno vlažnost tal. Setev lahko opravimo tudi jeseni, tako da rastlina prezimi v obliki rozete. Poleti jo lahko razmnožujemo tudi s podtaknjenci, za kar vzamemo okoli 8 cm dolge stranske poganjke.

Svetuje se, da jo posadimo zraven nekaterih vrtnin, saj jim pomaga pri boljši rasti in zdravju. Tako pomaga k boljšemu vzniku krompirju, zeleni in poru. V mešanem posevku z zeljem in čebulo, pa jima izboljšuje okus.

Uporabni deli

Predvsem se uporablja sveže ali posušeno socvetje, v določenih primerih (npr. pri izdelavi eteričnega olja) pa se uporablja tudi cela rastlina.

Načini uporabe

V gospodinjstvu: Zaradi prijetnega vonja jih dodajamo različnim dišavnim mešanicam v zeliščnih blazinicah ali kot dodatek v potpurije. Iz prevretih cvetov pa se lahko izdela tudi močno rumeno rjavo barvilo.

V kozmetiki: Poparek iz cvetov je zelo primeren za nego obraza ter za mehčanje in beljenje kože na rokah. Pripravimo lahko tudi očesne obkladke, ki odpravljajo vnetja in podočnjake. Prav tako je poparek zelo primeren za poživljajoče kopeli. Prevretek, ki ga pripravljamo 20 minut, uporabljamo za spiranje las, z namenom, da lase posvetlimo.

V zdravilstvu: Kamilica je zagotovo ena najbolj priljubljenih in uporabljenih zelišč v slovenskem ljudskem zdravilstvu. Seveda je potrebno povedati, da je stara znanja in izkušnje o zdravilnosti kamilice potrdila tudi današnja medicina. Pa poglejmo za kaj vse jo lahko uporabljamo:

Pomaga pri prebavnih motnjah. Blagodejno deluje ob želodčnih krčih, vnetjih črevesja in želodčne sluznice. Blaži težave pri driski, napenjanju in vetrovih. Dobrodošla je ob boleznih ledvic, mehurja in žolčnika.

Kamilica tudi pomirja, lajša težave z jezo, razdražljivostjo, notranjim nemirom, kot tudi nespečnostjo in preutrujenostjo.

Primerna je pri vnetem grlu (grgranje), ranah v ustni votlini in vnetju sinusov.Znižuje telesno temperaturo.

Pomirja bolečine, tako si lahko z njo pomagamo pri zobobolu.

Vdihovanje hlapov kamilice blagodejno deluje na bronhije.

S hladnimi obkladki kamilice lahko zdravimo hemeroide.

Zunanje jo lahko uporabljamo tudi za spiranje ran, oteklin, pri opeklinah, bulah, ekcemih in mladostniških aknah.Pospešuje tvorbo belih krvnih telesc.

Opozoriti je treba, da vsakodnevno dolgotrajno pitje kamiličnega čaja povzroča nevrozo.

Parna kopel

V posodo damo 3 žličke suhih kamiličnih cvetov in prelijemo z litrom in pol vrele vode. Glavo sklonimo nad posodo, pri čemer si jo pokrijemo z dovolj veliko brisačo. Hlape tako vdihujemo 5 do 10 minut. Pomaga pri vnetjih sinusov, grla in bronhijev.

Tinktura

Cvetje prelijemo s 60 odstotnim alkoholom in pustimo stati 5 dni. Vzamemo žličko po jedi.

Poparek za zunanjo uporabo

50 g cvetov prelijemo s pol litra vrele vode. Pustimo stati 10 minut. Uporabljamo za spiranje, kopeli in obkladke, ki naj bodo na koži vsaj 15 minut.