Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Izop (Ožepek)

Hyssopus officinalis

Ožepek je polgrm, ki doseže 30 do 60 cm višine in se po obsegu razraste do 30 cm. Iz olesenelega spodnjega dela izraščajo pokončni poganjki. Stebla so spodaj olesenela, višje pa zelena in oglata na prerezu. Ima temno zelene, rahlo dlakave liste, ozke in suličaste oblike. Na listnih ploskvah so žleze, ki mu dajejo značilen oster vonj z rahlim pridihom poprove mete. Cvetovi se razvijejo na vrhu vejic v zalistjih in sestavljajo skupine treh do sedmih cvetov, ki so vedno le na eni strani stebla. Barva cvetov je različna, najpogostejši so temno modri, redkejši vijoličasti in beli cvetovi. Cveti od julija do septembra.

Zanimivosti

Ožepek so poznali že v antični dobi. Cenili so ga kot rastlino, povezano z religioznimi obredi čiščenja. Omenjen je tudi v svetem pismu.

V Evropo so ožepek prinesli v 10. stoletju menihi benediktinskega reda, ki so ga uporabljali kot zdravilno rastlino in za odišavljenje svojih likerjev.

Štejejo ga za pomembno medonosno rastlino, saj njega cvetovi močno privabljajo čebele.

V biodinamičnem vrtnarjenju je pomembna rastlina, ker odganja listne uši, kapusovega belina, polže in druge škodljivce. V bližini vinske trte povečuje njeno rodnost.

Sveži ali posušeni listi so uporabni v vrečkah za odganjanje moljev in kot odvračalo za bolhe.

V industriji parfumov uporabljajo ožepkovo eterično olje. Suhe cvetove dodajajo različnim dišavnim mešanicam in potpurijem.

Uporabni deli

Za zdravilne namene uporabljajo celotno rastlino, ki jo naberejo med cvetenjem, ko vsebuje največ eteričnega olja. Rastlino porežejo 10 cm nad tlemi.

Načini uporabe

- Olajša izkašljevanje pri boleznih dihal,

- uravnava delovanje želodca, rahlo pomirja in zmanjšuje krče v prebavilih,

- primeren je za čiščenje krvi, saj uravnava potenje in izločanje vode,

- zunanje ga uporabljajo za spiranje prask, odrgnin in podplutb,

- primeren je za grgranje pri vnetjih grla in žrela.

Kulinarika

V tradicionalni slovenski kuhinji ni zelo znan, pogosteje pa ga uporabljajo samega ali v mešanicah začimb v nekaterih sredozemskih in azijskih deželah. Majhne količine svežih listov in cvetov potresajo na solate. Ker olajša prebavo, je v kulinariki uporaben kot dodatek mastnemu mesu in ribam ter kot začimba pri pripravi mesnih paštet in klobas, primeren je za divjačino, jagnjetino, in drobovino. Prav tako sodi v zelenjavne juhe, omake in kuhane stročnice.

Zaradi značilne arome ga kombinirajo tudi s sadnimi solatami in sadnimi nadevi za pecivo.

Obkladek za modrice

V gazo ali svežo bombažno krpo nadrobimo pest svežega ožepka in ga za nekaj trenutkov potopimo v vrelo vodo. Še topel obkladek položimo na modrico. Ko se obkladek ohladi, postopek ponavljamo, dokler oteklina in podplutba ne uplahne.