Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Islandski lišaj

Cetraria Islandica

Raste večinoma v Islandiji. Sestavlja 5 do 10 cm visoko rušo iz loputic, ki so zgoraj sivkasto zelene ali zelenkasto rjave, spodaj pa svetlejše. Sveži lišaji so mehki, posušeni pa hrustančasti in usnjati. Na Islandskem raste lišaj v nižinah, pri nas in v srednji Evropi pa po planinah. Čas nabiranja je zgodaj spomladi in jeseni.

Uporabni deli

Uporabna je vsa rastlina.

Načini uporabe

V zeliščarski medicini velja za sredstvo za umirjanje napetosti v želodcu in odpravljanje oblog sluzi, lajša izkašljevanje.

Sodi tudi med sestavine zdravil za kašelj, vlaži notranje telesne površine, preprečuje slabost in bruhanje, v zdravilstvu ga predpisujejo za zdravljenje gastritisa, slabe prebave z bruhanjem, prehlada in bronhitisa, deluje kot blažilno in čistilno sredstvo pri tvorih, mozoljih, aknah in ranah.

Čaj - prevretek

10g islandskega lišaja prekuhamo v 0,5l vode. Popijemo 2 do 3 skodelice dnevno med obroki. Grenak okus odstranimo tako, da najprej čaj zavremo, to vodo odcedimo ter dodamo drugam.

Tinktura

100g islandskega lišaja namakamo 10 dni v 0,5l 20-odstotnega alkohola. Prizadeto mesto izpiramo s tinkturo na kosmičih vate, ki jih nato odvržemo.