Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Hermelika

Sedum maximum

Je trajnica z značilno mesnatimi sivo zelenimi listi, ki zraste do 40 cm visoko. Steblo je sočno in okroglo na prerezu. Listi so v parih po nodijih in so razvrščeni premenjalno, tako da se zgornji par ne prekriva s spodnjim. Na vrhu stebla se oblikuje razvejano socvetje s številnimi cvetovi rumenkaste ali rožnate barve. Cveti od junija do septembra. Rastlina je nezahtevna glede tal, prijajo ji sončna rastišča, vendar tudi v polsenci dobro uspeva. Dobro prenaša sušo. Razmnožujemo jo iz semena, uspešneje pa s potaknjenci.

Uporabni deli

Najpogosteje uporabljamo sveže liste. Polagamo jih na rane, iztisnemo sok ali delamo tinkturo.

Načini uporabe

V ljudskem zdravilstvu jo uporabljajo predvsem zunanje pri oskrbi manjših ran, za razkuževanje in preprečevanje vnetij pri opeklinah, čirih in vnetjih kože zaradi pikov žuželk, lajša težave pri protinu in revmatizmu, priporočajo jo za rane na želodcu, za uravnavanje kisline v želodcu in pri črevesnih obolenjih.

Kulinarika

Uporablja se redkeje - kuhane liste dodajamo solatam, znana pa sta liker ali aromatizirano žganje s hermeliko kot digestiv in krepčilo.

Aromatizirano žganje s hermeliko

Priprava: 50 g svežih listov hermelike namočimo v liter domačega žganja. Tako pripravljeno žganje pustimo stati tri tedne na sončnem mestu, po tem času ga odcedimo in prelijemo v primerne steklenice. Ponudimo kot aperitiv ali digestiv pri obilnejših obrokih.