Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Gabez

Symphytum officinale

Če brskamo po knjigah, zasledimo gabez v različnih vlogah. Opisuje se kot dragocena zdravilna rastlina, odlična zelenjava, surovina za rastlinska gnojila in pridobivanje barvil, uporablja se v kozmetiki, kmetovalci pa ga poznajo kot nadležen plevel. Vsekakor rastlina, ki jo je dobro poznati.

Zanimivosti

V preteklosti so mladenke pogosto pred poroko uporabljale gabezovo kopel. Ta naj bi okrepila deviško kožico in povrnila devištvo. V Sloveniji so poznane tri vrste gabeza. Najbolj razširjeni sta navadni in gomoljasti gabez. Na Primorskem pa uspeva še tretja vrsta – čebulni gabez.

Pretirana notranja uporaba gabeza se odsvetuje, saj lahko povzroči celo nastanek nekaterih vrst raka. Pojav so najprej opazili v Ameriki, kjer se je razširila navada žvečenja kandiranih korenin.

Izvor in nahajališča

Uspeva po vsej Evropi, vse do vzhodne Azije in Kavkaza. Najbolje uspeva na vlažnih mestih, tako ga brez težav najdemo ob potokih, rekah, jarkih, robovih gozdov, vse prepogosto pa zraste tudi na vrtu, kjer se ga težko znebimo, saj nova rastlina zraste že iz najmanjšega delčka korenine.

Zdravilnost

V zdravilne namene se uporablja korenina, ki jo nabiramo od meseca marca do aprila ali od oktobra do novembra, ko vsebuje največ zdravilnih substanc.

Način uporabe

Gabez zdravi rane, tako tiste, ki se težko celijo, kot tudi gnojne. Pomaga pri zmečkaninah, urezih, praskah, udarninah, zlomih in krvavitvah. Je tudi dobrodošla pomoč pri težavah s kožo, kot je npr. luskavica, aknavost, ekcemi, čiri in alergije. Uporablja se pri revmatskih obolenjih, vnetjih veziva, kosti in pokostnice. Navedene težave zdravimo z zunanjo uporabo. V ta namen si pripravimo toplo kašasto zmes, uporabljamo mazilo ali olje.

Priprava kašaste zmesi

V skledi zmešamo 2 do 4 velike žlice posušene, zdrobljene korenine z malo vroče vode, da nastane kašasta zmes. To nanesemo na laneno krpo in položimo na prizadeto mesto. Obkladke menjamo vsake 3 ure.

Priprava gabezovega olja

Sveže korenine narežemo na kolobarje in z njimi napolnimo primerno steklenico. Prelijemo s sončničnim ali mandljevim oljem in pustimo stati 4 tedne. Po tem času olje odlijemo in shranimo v dobro zaprte stekleničke, ki jih damo na hladno in temno mesto.

Pri notranji uporabi z gabezom zdravimo težave s prebavili, želodčni katar, ledvična obolenja, tegobe s premočnim mesečnim perilom. Nadalje bronhialni katar, krvavi izmeček in izpljunek, gripo, pljučnico, vnetje porebernice.

Za notranjo uporabo pripravimo čaj na sledeči način: 3 čajne žličke drobno zrezanih svežih ali posušenih korenin namakamo v 2 skodelicah mrzle vode 10 ur, nakar precedimo. Na odcejene korenine damo skodelico vode, prevremo in takoj precedimo. Vroči čaj zmešamo z dvema skodelicama hladne vode in pijemo čez dan po požirkih.

Kulinarika

Sveži mladi listi so primerni za solate, juhe in kot prikuha. Pripravimo jih lahko kot špinačo ali jih celo ocvremo. Stebla lahko blanširamo in kuhamo kot beluše.

Ocvrti gabez

Potrebne sestavine za 4 osebe:100 g moke, jajce, sol, rdeča paprika v prahu, olje za cvrenje, mladi gabezovi listi.

Priprava: Ločimo rumenjak in beljak. Sol in moko zmešamo, dodamo rumenjak ter med mešanjem dodamo 1,5 dl mlačne vode. Beljak stepemo v sneg in ga rahlo zamešamo v testo. Gabezove liste namočimo v tako pripravljeno maso in ocvremo v vročem olju do zlate barve. Osušimo olje s papirnato brisačo in ponudimo potresene z rdečo papriko.

Biološko vrtnarjenje

Gabez ima pomembno vlogo, saj zdravi vrt. Primeren je za pripravo gnojilne prevrelke, ki vsebuje veliko dušika in kalija, tako da pospešuje rast.