Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Dobra misel

Origanum vulgare

Je trajnica s pokončnimi, rahlo razvejenimi stebli, visokimi 35 do 75 cm, ki so na prerezu štiriroba in nekoliko dlakava. Na steblih so pecljati listi, ki so ovalni ali jajčasti z rahlo narezanim robom. V zalistjih izraščajo stranski poganjki, ki so olistani in vrhnji nosijo socvetja. Cvetovi so drobni, nesimetrični in značilni za ustnatice. Imajo značilno škrlatno do rdeče vijolično barvo z različnimi prehodi. Skupinico cvetov na vsakem poganjku podpirata dva ovršna lista. Cveti od julija do septembra.

Redkeje jo najdemo na vrtu, v naravi ni zahtevna, vendar ji ustrezajo sončna ali polsenčna rastišča s primerno prstjo in vlago. Razmnožimo jo lahko z neposredno setvijo spomladi ali pripravo sadik. Jeseni ali zgodaj spomladi lahko razdelimo tudi korenike.

Zanimivosti

Po ljudskem verovanju je šop dobre misli v hiši odganjal zle duhove, čarovnice in uroke od njenih prebivalcev. Po starem izročilu so vejico dobre misli pripela dekleta fantom, ki so odhajali na vojsko.Dobra misel je čislana medonosna rastlina. Ponekod jo čebelarji uporabljajo kot odvračalo za voščenega molja in mravelj v čebelnjakih.

Uporabni deli

Uporabljamo cvetoče zelišče, ki ga nabiramo od julija do septembra. Odrežemo ga 15 cm nad tlemi in posušimo. Lističe in cvetove kasneje osmukamo z debelejših stebelc. Kakovost in sestava učinkovin sta zelo odvisni od rastišča.

Način uporabe

Spada med zdravilne rastline z izrazito blagim učinkom, uravnava delovanje želodca, jeter in izločanje žolča, blaži krče želodca in ustavlja driske, učinkuje protivnetno in rahlo razkužuje, krepi delovanje notranjih organov in živčevja ter pomirja, pospeši potenje, priporočajo jo za umirjanje močnega, krčevitega kašlja, pogosto je sestavina tako imenovanih jesenskih čajev in čajev proti prehladu, poparek je primeren za grgranje in spiranje vnete sluznice ust ter grla.

Kulinarika

Dobro misel uporabljamo podobno kot majaron in origano. V primerjavi z origanom je milejša, z majaronom pa nima njegove značilne sladkaste note. Lahko jo uporabimo pri začinjanju pečenega mesa in stročnic; ponekod jo dajejo tudi v paradižnikove in jajčne jedi. Eterično olje uporabljamo za aromatiziranje desertnih vin in likerjev, včasih pa so jo uporabljali tudi za aromatiziranje piva.

Jesenski čas

Zmešamo enake dele dobre misli, melise, šentjanževke in polovico poprove mete. Čaj pripravimo po receptu za poparek in ga pustimo stati približno 7 minut. Je pomirjujoč in krepilen, kot nalašč za dolge jesenske večere. Lahko ga osladimo z medom ali ga pijemo nesladkanega.