Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Črni bezeg

Sambucus nigra L.

Spada v družino kovačnikov (Caprifoliaceae). To je grm ali manjše drevo, ki zraste tudi do 10 metrov visoko. Lubje na deblu je sivo belo in razbrazdano, mlade vejice so zelene s številnimi očesci. Listi so liho pernati, jajčaste oblike, listni rob je drobno napiljen in so neprijetnega vonja. Cvetovi so drobni, beli ali slabo rumeni, imajo prijeten vonj, združeni so v socvetje pakobul, pri katerem raste glavna os prek točke, iz katere se cepijo stranske osi, na svojem vrhu pa nosi cvet, ki se prvi razvije. Stranske osi imajo tudi na svojem koncu cvetove. Bezeg cveti od maja do junija. Plodovi so drobno sočne temno modre, skoraj črne jagode. Raste ob plotovih, ob robovih gozdov in posekah, živih mejah, posebno pa v bližini naselij.

Zanimivosti

V povezavi z bezgom so povezane številne vraže in verovanja. Naši predniki so verjeli, da v njem živijo dobri hišni duhovi, ki skrbijo za našo varnost in dobro počutje. Razne »coprnike« in vse, ki bi nam želeli škodovati z uroki, opozarja, da jih tukaj spremlja budno oko, tako da so povsem brez moči.

Ne verjamete tovrstnim verovanjem, tudi prav, bezeg vam ponuja zadosti bolj oprijemljivih lastnosti in uporabnosti, da ga boste veseli ob vašem domu. Poglejmo natančneje, zakaj so ga včasih imenovali kar »zdravilna skrinjica kmečkih ljudi«.

Uporabni deli

Uporabna je cela rastlina. Zgodaj pomladi nabiramo mlade poganjke in liste, nato cvetje, ki ga nabiramo samo ob sončnem vremenu. Notranjo plast lubja na koreninah nabiramo od februarja do novembra. Ob koncu zime (februarja, marca) in v pozni jeseni (oktober, november) nabiramo tudi lubje stebel in vej, ki mu ostrgamo osrednjo plast. K vsemu temu pa še moramo prišteti plodove, ki nam jih bezeg podari jeseni.

Način uporabe

Bezgovi listi in poganjki vsebujejo številne snovi, ki pospešujejo delovanje znojnic in izločanje seča, kar pomaga pri odvajanju škodljivih snovi iz telesa. V listih najdemo tudi zdravilno snov, ki vpliva na količino sladkorja v krvi, zato lahko s tovrstnim čajem podpiramo tudi zdravljenje sladkorne bolezni. Bezgovi listi se dodajajo tudi v čajne mešanice za čiščenje krvi.

Cvetje vzpodbuja delovanje znojnic. Tovrstno delovanje smo omenili že pri uporabi listov in poganjkov, vendar je vredno poudariti, da je cvetje pri tem znatno bolj uspešno. Uporabljamo ga tako za zbijanje vročine, pri kašlju, gripi, prehladu, začetni pljučnici, bronhitisu, astmi in vseh revmatičnih boleznih, pri katerih želimo z močnim potenjem doseči izločanje bolezenskih snovi. Bezgovi cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu, ter krepijo odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezgovih cvetov lahko omilijo tudi napade senenega nahoda, vendar le, če se prično jemati več mesecev pred nevarnim obdobjem.

Lubje debel, vej in korenin deluje odvajalno ter pospešuje izločanje seča. Pomaga pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja, vodenici, vodeničnih otokih, mišičnem in sklepnem revmatizmu.

Zrele jagode so bogate z vitamini in drugimi koristnimi snovmi. Uporabljajo se predvsem pri pljučnih boleznih. So tudi blago odvajalo, hkrati pa zaustavljajo drisko.

OPOZORILO!

Pri predoziranju lahko povzroča določene težave, zato se glede odmerjenih količin raje posvetujte s fitoterapevtom. Svežih bezgovih jagod ne uživamo, potrebno jih je obvezno nekoliko prekuhati!

Za vroče dni - Šabesa

Potrebne sestavine:

- 4,5 litra vode

- 30 ml jabolčnega ali vinskega kisa

- 700 g sladkorja

- sok in tanko olupljena lupina 1 limone

- 12 bezgovih cvetov

Bezgovo cvetje naberemo v suhem in sončnem vremenu, ker se kvasovke nahajajo predvsem v cvetnem prahu.

Postopek: Zavremo vodo in jo prelijemo v sterilizirano posodo, dodamo sladkor in mešamo, da se ta raztopi. Ko se ohladi, dodamo kis, sok in lupino limone, bezgove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo stati 24 ur. Skozi krpo precedimo v steklenice z debelim steklom. Pijača bo gotova čez približno dva tedna. Ponudimo jo primerno ohlajeno.

Ocvrti bezgovi cvetovi

Zanimivo kulinarično doživetje z zelo enostavnim postopkom priprave.

Priprava: Pripravimo testo za palačinke. Cvetove bezga narahlo oprhamo in jih namočimo v testo za palačinke. Spečemo na vroči maščobi ali olju, ki naj ga bo toliko, da bodo cvetovi plavali.

Bezgov sok

Bezeg v parnem sokovniku ne daje izdatnejših količin soka, zato vam raje predlagamo sledečo recepturo.

Postopek: En kilogram zrelih jagod damo v lonec in dolijemo pol litra vode. Zavremo in pretlačimo skozi cedilo. Na liter dobljenega soka dodamo še 150g sladkorja. Kuhamo dodatnih 5 minut. Nakar še vroč sok prelijemo v steklenice in zapremo.

OPOZORILO!

Jagode, ki niso čisto zrele obvezno izločite, saj povzročajo slabost.