Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Česen

Allium sativum

Je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 1m visoko in spada v družino lilijevk (Liliaceae). V zemlji ima čebulo, ki jo sestavlja do 30 manjših mesnatih in upognjenih krhljev – čebulic obdanih z luskasto tanko ovojnico. Steblo je pokončno in razvejano, do sredine ga pokrivajo suličasti, ploščati in na robu hrapavi listi. Na vrhu stebla so belo zelenkasti ali rdečkasti cvetovi, ki tvorijo glavičasto socvetje kobul.

Česen cveti vse poletje. Česen pri nas raste skoraj na vsakem vrtu ali pa ga gojimo kot zelo razširjeno kulturno rastlino.

Zanimivosti

Beseda česen prihaja iz stare angleščine. Če pogledamo nazaj za več kot 6000 let, izvira iz centralne Azije, in je bil dolgo glavni proizvod na mediteranskem območju, kot tudi pogosta začimba v Aziji, Afriki in Evropi. Egipčani so česen častili in postavljali glinene modele česnovih gomoljev v Tutankamonovo grobnico. Česen je bil tako visoko cenjen, da je bil celo uporabljen kot denarna valuta.

O česnu obstaja tudi legenda, da odganja vampirje, ščiti pred Zlobnim Očesom in straži pred ljubosumnimi nimfami, ki terorizirajo noseče ženske in zaročene device. Omeniti moramo tudi afrodizične moči česna, ki so bile povzdignjene skozi stoletja. Do prve četrtine 20. stoletja česna v Ameriki niso sprejemali, našel se je le v poganskih jedeh delavnih razrednih soseščin. Do leta 1940 pa so spoznali njegove vrednote in ga umestili v svoje recepte kot veliko sestavino, ne le kot manjšo začimbo. Dandanes, Američani sami proizvedejo več kot 125 milijonov kilogramov česna na leto.

Česen so dolgo uporabljali kot zdravilo, ne pa kot začimbo. V srednjem veku so ga menihi uporabljali kot zaščito proti kugi. Hipokrat je česnove hlape uporabljal za zdravljenje vratnega raka, med II. svetovno vojno pa so česnove obkladke polagali na rane. To je bilo dokaj učinkovito nadomestilo za antibiotike, ki so bili med vojno zelo redki.

Danes začenja znanost dokazovati zdravilne učinke česna z biokemijskimi dokazi, ki so jih naši predniki jemali kot samoumevne. Raziskave so pokazale, da česen lahko prepreči rast tumorjev in je zelo močan antioksidant, dober za zdravo srce in ožilje. Druge raziskave so pokazale, da lahko česen zmanjša holesterol in je zelo dober posrednik za redčenje krvi, kar preprečuje strdke, ki bi lahko vodili do srčnega napada ali kapi.

Uporabni deli rastline

Nabiramo zrele čebulice, jih očistimo, operemo in posušimo na zraku. Česen je značilnega vonja, sladkastega in pekočega okusa.

Načini uporabe

Pripomore k redkejši krvi, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo; poleg tega znižuje raven holesterola v krvi, širi periferne krvne žile in umiri krvni tlak, je odlično zdravilo za vse vrste vnetij v prsnem košu, koristi pri prehladih, gripi in vnetju ušes, blaži tudi katar, učinkovito blaži vnetja prebavil, kot sta vnetje želodčne in črevesne sluznice ter griža, uporabljamo pa ga tudi proti črevesnim parazitom, pomaga uravnavati sladkor v krvi, zato lahko blaži starostno sladkorno bolezen, sveže stroke lahko neposredno vtiramo v kožo, če imamo težave z aknami ali blago kožno vnetje.

OPOZORILO!

Pred zdravljenjem otrok, mlajših od 12 let, se posvetujte s strokovnjakom.

Česnovo zeliščno olje

V steklen kozarec ohlapno napolnimo sveže nabran česen in ga prelijemo s poljubnim hladnim oljem, ki ne sme biti preveč aromatizirano. Ga prekrijemo s krpo in postavimo na sončno okensko polico. Pustimo, da se namaka 2 tedna in ga vsak dan premešamo. Po tem času ga precedimo skozi krpo in preverimo vonj ter okus. Če nam dobljena aroma ustreza ga natočimo v steklenico, drugače pa postopek ponovimo s svežim zeliščem. Zeliščno olje lahko uporabimo v solatnih polivkah, marinadah, za praženje mesa ali mehčanje zelenjave.

Česnov zeliščni kis

Sveže nabran česen zmečkamo, damo v čist kozarec in ga prelijemo s toplim, a ne vročim kisom. Vrč zapremo z navojnim pokrovom in ga postavimo za dva tedna na sončno okno. Pretresemo ga vsak dan dvakrat. Potem preverimo okus in aromo. Če nam le-ta ustreza, ga lahko shranimo skupaj z zelišči, ali pa ga predhodno precedimo in prelijemo v steklenico. Če bi želeli močnejši okus, pa postopek ponovimo s svežimi zelišči. Zeliščni kis uporabljamo v solatnih polivkah, marinadah, mesnih sokovih in omakah.