Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Bela omela

Viscum album L.

Družina: Loranthceae, omelovke

Ljudska imena: omelje, melje, mela, ptičji lim, omelovje

Je ena naših najzanimivejših zdravilnih rastlin. Ne poganja iz zemlje, pač pa se naseli na vejah dreves, v katere požene korenine in mu tako krade hrano. Omela je polzajedalka, ker od gostitelja črpa vodo in anorganske snovi, ki jih s pomočjo fotosinteze sama predela v organske substance.

Na pogled je omela majhen, okrogel, rogovilasto razvejan zimzelen grmiček. Usnjasti listi in lubje stebla imajo značilno zeleno - rumeno barvo. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da so na enem grmičku samo moški ali samo ženski cvetovi.

Cvete marca in aprila, ko poženejo drobni, skoraj neopazni zelenkasti cvetovi, ki jih je po več skupaj v razpotju vejic. Cvetovi nekaterih vrst imajo nenavaden vonj po pomarančah, kar privablja muhe, da rastlino opraše. Od septembra do novembra zorijo jagodasti plodovi, ki so belkasto prosojni. Vsebujejo gumijasto, lepljivo sluz, v sredini katere je seme. Plodovi so dobrodošla hrana ptic, ki meso okoli semena pojedo, lepljivo seme pa s kljunom zdrgnejo ob veji ali ga požro. Seme je trdo in neprebavljivo, zato se izloči z blatom in običajno ponovno prilepi na kakšno vejo. Naveden je tudi razlog, da lahko že ena rastlina hitro okuži vso okolico.

Nahajališča

Najdemo jo tako na iglavcih, kot tudi na listavcih. Všeč so ji predvsem drevesa z mehkim lesom. Najpogostejši njeni gostitelji so: jablane, hruške, slive, topoli, jelke, smreke, bor, lipa, brest, leska in vinska trta.

Zanimivosti

Poznamo približno 1300 vrst omele, razširjenih pretežno v subtropskem in zmerno toplem pasu.

Zelo so jo častili Kelti. Nabirali so jo z zlatim srpom. Zanimiv pa je tudi pomen besede omela, ki v njihovem jeziku pomeni »zdravilec vsega«.

Rastlina je posvečena tudi ljubezni. Običaj, ki se je ohranil vse do današnjih dni, veleva, da se mora par poljubiti pod vejico omele, saj si na ta način zagotovi srečo in blagostanje.

Tudi znani zdravilci skozi zgodovino so poznali omelo. Hipokrat in Plinij, zdravnika antične dobe, sta z njo zdravila vrtoglavico, epilepsijo in tumorje. V srednjem veku jo je Sv. Hildegarda priporočala kot zdravilo zoper protin in prsne bolezni. Svetovno znan zeliščar Kneipp, pa jo je predpisoval pri motnjah krvnega obtoka in krvavenju.

Belo omelo raziskujejo kot potencialno zdravilo proti raku. Pri testiranjih z mišmi so bili zabeleženi dobri uspehi. V tumor so vbrizgavali pripravke iz bele omele. Rakasto tkivo je postalo trše, zato strupi niso več tako pronicali v telo, pa tudi bolezen se je širila počasneje. Žal, poskusi na ljudeh zaenkrat še niso dali konkretnejših rezultatov.

Zdravilni deli rastline

Od oktobra do srede decembra, ter od marca do aprila, nabiramo liste in vejice. Plodove, ki jih sicer ponekod v ljudskem zdravilstvu uporabljajo, odsvetujemo, saj so v večji količini strupeni.

Zdravilnost

Pospešuje presnovo in zvišuje dejavnost žlez v prebavilih. Odpravlja kronična zaprtja, ureja pomanjkljivo izločanje žolča in delovanje trebušne slinavke, kar posredno preprečuje nastanek sladkorne bolezni. Deluje diuretično, zato je dodatek v čajih pri izločanju vode, revmatizmu, protinu, kot tudi pri ledvičnih kamnih. Ureja previsok ali prenizek pritisk. To navidezno protislovje postane razumljivo s pojasnilom, da je delovanje usmerjeno v urejanje krvnega obtoka in krepitev srčne mišice, s čimer se ustvarjajo pogoji za normalno, zdravo delovanje. Posledica ureditve krvnega obtoka je tudi redno mesečno perilo. Pomaga tudi pri notranjih krvavitvah, širi žile v zunanjih delih telesa in pomaga pri krčnih žilah.

OPOZORILO!

V času nosečnosti in dojenja se ne uporabljajo pripravki iz bele omele. Osebe, ki imajo zelo zvišan krvni pritisk, naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.

Recepture

Čaj

Dve zvrhani čajni žlički bele omele prelijemo s ¼l hladne vode. Pustimo 10-12 ur, precedimo in pijemo po dve skodelici na dan.

Čaj za menstrualne težave in v menopavzi

Pripravimo čajno mešanico iz enakih delov rmana, bele omele, preslice in plahtice. Dve čajni žlički navedene mešanice prelijemo z 2,5 dcl vrele vode, pustimo 5 minut, precedimo in pijemo po požirkih.

Čaj za krepitev srca

Zmešamo 5 žlic bele omele, 5 žlic gloga, 3 žlice šentjanževke in 2 žlici melise. Tri žlice tako pripravljene čajne mešanice prelijemo s kropom in pustimo stati čez noč. Zjutraj precedimo, osladimo z medom in pijemo v enakomernih obrokih čez cel dan.