Prijava na e-novice
Pišite nam: info@trebnik.com

Bazilika

Ocimum basilicum

Sodi v družino ustnatic (Lamiaceae). Je enoletno zelišče z značilnimi svetlečimi listi. Steblo je pokončno, zelnato, grmičasto razraslo. Rastlina doseže tudi 60 cm višine in obseg do 45 cm. Listi so jajčasti ali podolgovati, celorobi in močno zeleni, njihova površina je včasih valovita ali mehurjasto izbočena, zanje pa je značilno, da so močno aromatični. Cvetovi so drobni, beli in so nanizani na vrhu stranskih poganjkov. Čas cvetenja je odvisen od časa setve in je lahko od julija do oktobra.

Zanimivosti

Bazilika je dobra medonosna rastlina. Čaj okrepi odpornost čebel proti griži.

Pri Hindujcih je skupaj s sorodnico Ocimum sanctum sveta rastlina. Tudi pri pravoslavcih je pomembna obredna rastlina. V njihovem tradicionalnem življenju ima veliko pomenov, en od njih je podoben vlogi krizantem pri nas. Opisujejo jo tudi mnoge srbske narodne in umetne pesmi. Včasih je bila tam priljubljena okrasna rastlina.

Bazilika odganja muhe. V preteklosti so jo pogosto uporabljali za posipanje prostorov ter omar z oblekami, ker razkužuje in odišavi ter odganja uši in bolhe. V Indiji so z njo razkuževali prostore ob izbruhu malarije.

Uporabna je tudi v biodinamičnem vrtnarjenju, ker odganja škodljivce s krompirja in paradižnika. Zasajena v vrtu pospešuje tudi zdravje kumar.

V naravni kozmetiki se uporablja za dišečo, krepilno in pomirjevalno kopel. Sok sveže rastline, razredčen s prekuhano vodo, je dober tonik za kožo.

Uporabni deli

Uporabno je celo zelišče, ki ga naberemo ali pokosimo tik pred cvetenjem. Sveže listke lahko tudi sproti trgamo z rastline. Če žanjemo, jo odrežemo 10 cm nad tlemi. Zelišče lahko uporabimo sveže, ga posušimo, konzerviramo ali zamrznemo.

Način uporabe

- zelišče bazilike vzbuja tek, pospešuje prebavo in lajša bolečine ter krče v želodcu,

- pospešuje tvorbo mleka pri doječih materah,

- rahlo razkužuje, odvaja vodo in je blago pomirilo,

- varuje srce pred stresom, znižuje krvni tlak in raven holesterola; velja za adaptogen – telesu naj bi pomagala pri prilagajanju na nove zahteve,

- ustali količino sladkorja v krvi; je uveljavljeno zdravilo za nekatere vrste sladkorne bolezni,

- zelo učinkovita je pri vnetjih dihalnih poti, z njo zdravimo kašelj, prehlad, bronhitis, vnetje poprsnice in astmo, znižuje visoko telesno temperaturo,

- v ajurvedi zelišče priporočajo pri kačjih pikih, težavah s kožo in bolečinah v ušesih;

OPOZORILO!

Nosečnice ne smejo jemati esencialnega olja!

Kulinarika

Dobro se ujema s paradižnikovimi jedmi in drugo zelenjavo, nje omake pa postrežejo tudi s pečenim mesom, predvsem jagnjetino. Pri kuhi jo dodamo ob koncu, sicer izgubi značilno aromo. Poznavalci vedo, da se okus sveže bazilike razlikuje od okusa sušene ali drugače konzervirane rastline. Včasih so za konzerviranje pogosto uporabili olje in sol. Iz tega se je razvila cela vrsta različnih pripravkov, ki jih imenujejo pesto, le-ta pa z različnimi dodatki dobi različne dodatne okuse.

Pesto

Potrebujemo:

- 50 g svežih listov bazilike

- 25 g pinjol

- 2 stroka česna

- 4 jedilne žlice oljčnega olja

- 50 g naribanega parmezana ali drugega trdega sira

Priprava: V mešalniku ali možnarju stremo baziliko, česen in pinjole v gladko maso, dodamo sir, enakomerno premešamo in postopoma dodajamo olje. Sestavine mešamo toliko časa, da nastane kremasta zmes. Tak pesto lahko napolnimo v kozarčke do vrha in prelijemo z oljčnim oljem, zapremo in spravimo na hladno.